Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh Elišky Zemanové: Byla krásnou mažoretkou, dnes rozdává rány jako kickboxerka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cottonbro / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Život Elišky Zemanové rozhodně není nudný. Začínala u mažoretek, je krásná a klidně by mohla být modelkou. Jenže osud ji zavál úplně jinam. Dala se na fotbal a pak přešla na kickbox, kde slaví nebývalé úspěchy.

Článek

Ladnost mažoretek a točení batonem pro ni nebylo to pravé, i když k tomu měla všechny předpoklady. Ani svět modelingu nikdy nebyl to, co by ji lákalo. Místo toho se Eliška Zemanová dala na fotbal. A když její otec nabídl jejímu bratrovi tréninky v kickboxu, Eliška měla jasno. Chtěla se stát kickboxerkou.

Ač to u tak křehké dívky vypadalo na první pohled nemyslitelné, stalo se to skutečností. Eliška se do tohoto bojového sportu vložila naplno. Stále je sice juniorkou, přesto téměř každý zápas vyhraje. Najít pro ni konkurentku není nic snadného, proto Eliška ráda měří své síly i s dospělými. To je pro ni opravdová výzva.

A Eliška Zemanová slaví jeden úspěch za druhým. Vybojovala již tři zlata na Mistrovství světa v kickboxu z roku 2022. Už předtím si odnesla několik zlatých medailí z jiných šampionátů. Z případné prohry si ale nic nedělá. Chápe, že je to právě prohra, co ji může posunout dál. Snem této mladé kickboxerky je zúčastnit se olympijských her. Tento sen se ji ale na letošní olympiádě v Paříži rozhodně nesplní. Kickbox totiž stále nepatří mezi olympijské sporty, přestože se od klasického boxu liší jen v zapojení nohou. A právě kopy nohama jsou Eliščinou silnou stránkou.

Eliška Zemanová studuje střední sportovní školu, kde má individuální plán, aby se mohla sportu věnovat na profesionální úrovni, na vzdělání ovšem nezapomíná. Do školy chodí, jak jen to jde. Po ukončení středoškolského studia má v plánu jít na vysokou školu.

Protože je Elišce Zemanové už devatenáct let, připravuje se letos jak na mistrovství světa juniorů, tak seniorů, dosáhnout by ale chtěla i na nominaci na World Games v Číně, které se uskuteční příští rok. V souvislosti s přestupem mezi dospělé počítá Eliška s menší úspěšností, aklimatizace mezi dospělými profesionálními sportovci bude chvíli trvat.

Kromě třech zlatých medailí z mistrovství světa má Eliška Zemanová i sedm medailí z mistrovství Evropy. A vypadá to, že rozhodně nekončí. Úspěšnost jejich zápasů se pohybuje kolem devadesáti procent, proto je jedním z největších mladých talentů, které kdy Česko v tomto sportu mělo. Až teprve po přestupu mezi dospělé se ukáže, zda má Zemanová šanci uspět i v takové konkurenci. A určitě jí budeme držet palce.

Příběh devatenáctileté Elišky Zemanové je vzorem pro dívky, které chtějí svůj potenciál využít naplno. Je to i přerod krásné mažoretky v úspěšnou profesionální zápasnici, která ve své kategorii nemá na světě obdoby.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Mažoretky
Kickbox
Eliška Zemanová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz