Hlavní obsah
Sport

Příští rok nahradí olympiádu Světové hry. Uvidíme duatlon, faustball, kanoepolo nebo tchoukball

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tchoukball Geneva Indoors / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Tchoukball

O Světových hrách toho lidé moc nevědí. Přesto bývají označovány jako Olympijské hry pro neolympijské sporty. Zúčastňují se jich tak sportovci, jejichž sport není součástí olympijského klání. Konají se také každé čtyři roky.

Článek

Některé sporty se zkrátka na olympiádu nedostanou, a tak jsou tito sportovci ochuzeni o možnost se takové velkolepé sportovní události účastnit. Mezinárodní asociace Světových her však pravidelně pořádá Světové hry, které takovým sportovcům simulují atmosféru olympijských her.

Olympijské hry pro neolympijské sporty se konají každé čtyři roky vždy v roce následujícím po roce konání olympijských her. Takto pravidelně se tyto hry pořádají již od roku 1980 a nebude tomu jinak ani příští rok. Světové hry 2025 se uskuteční v čínském městě Čcheng-tu a soutěžit se bude v rekordním počtu sportů. Celkem jich uvidíme třicet pět.

Některé sporty jsou nám dobře známé jako například americký fotbal, bowling, badminton, dračí lodě, karate, kulečník nebo lukostřelba. Na Světových hrách se ale setkáme i se sporty, jejichž název většina z nás nikdy neslyšela. Slyšel snad někdo z vás někdy výrazy jako duatlon, faustball, kanoepolo nebo netball?

Například duatlon je atletickou disciplínou skládající ze dvou různých sportů. Sportovec musí nejprve prokázat svou zdatnost v běhu, následně pak v jízdě na kole. Celé je to ukončeno ještě třetí částí, v níž se opět běhá. A to vše ihned za sebou. V klasickém duatlonu neboli London Duathlonu se nejprve 10 kilometrů běží, pak se jede 20 kilometrů na kole a nakonec se dobíhá dalších 5 kilometrů. V Powermanu se ale nejprve běží deset kilometrů, následně se jede 150 kilometrů na kole a ukončí se to 30 kilometry běhu. Tento sport tak rozhodně nepatří mezi ty snadné.

Faustball, jak už název vypovídá, je míčovým sportem. Se svými pravidly se velmi podobá volejbalu, rozdíly jsou ale na první pohled patrné. Hraje se totiž na travnatém hřišti. Dalším z míčových sportů je například tchoukball. Ten je kombinací hned několika sportů, především házené, odbíjené a baskické peloty, která je mimochodem také na programu Světových her. Hráči se snaží získat co nejvíce bodů a přitom mohou používat dvě odrazové konstrukce, takže se hra z části může odehrávat i ve vzduchu.

Už z názvu sportu kanoepolo je jasné, že tento sport bude souviset s vodou a kánoemi. A skutečně je tomu tak. Dvě družstva se proti sobě utkají na tomto typu plavidla ve hře, která se velmi podobá vodnímu polu. Tím, že se jeden tým druhému snaží sebrat míč, končí hráči velmi často ve vodě.

Světové hry jsou velkou sportovní událostí, o které zatím mnoho lidí v Česku neví. Přitom jsou velmi zajímavou alternativou k těm olympijským. Člověk pozná nové sporty, o kterých ani neměl tušení, že existují, a třeba si najde i tým, kterému začne fandit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Světové hry
Míčové sporty

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz