Hlavní obsah
Lidé a společnost

Richard Müller: Vystupoval nahý a přemýšlel o sebevraždě, za vším byla závislost na drogách a nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bojars / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Richard Müller je známý zpěvák a legenda slovenské hudby. Závislost na drogách ho však dohnala až na okraj propasti, odkud se jen těžko hledá cesta zpět. Záchrana přišla na poslední chvíli.

Článek

Richard Müller se narodil v roce 1961 ve slovenském Hlohovci. V 80. letech založil skupinu Banket, jíž byl součástí, a stala se z něj výrazná osobnost české i slovenské hudby. Na sólovou kariéru se vydal v letech devadesátých. Ve stejné době ale začal brát drogy, které jeho život začaly pomalu proměňovat v noční můru.

Na jaře roku 2000 přiznal v televizním rozhovoru, že velmi dlouho užívá pravidelně marihuanu a kokain, ale že má za sebou i experimenty s heroinem. Hovořil navíc o příznivých účincích těchto drog na lidský organismus. Za to byl záhy obviněn ze šíření toxikomanie, což je klasifikováno jako trestný čin. Byl to počátek konce zpěvákovi kariéry.

Zpěvák trpí bipolární poruchou, která je sama o sobě velmi vážnou nemocí, kdy se u jedince střídají stavy pohody se stavy naprostého zmaru a zbytečnosti. Dlouhodobé užívání drog u zpěváka propuknutí této nemoci eskalovalo. Ještě tentýž rok, kdy zpěvák přiznal závislost na drogách, vystoupil na jednom z koncertů, kde v jednom momentě vystupoval zcela nahý a dožadoval se pervitinu. Později přiznal, že právě kombinace užívání drog a bipolární poruchy měla za následek to, že se zpěvák několikrát pokusil o sebevraždu.

Bezvýchodná situace nakonec vedla k tomu, že zpěvák v roce 2006 ukončil svou hudební kariéru. O dva roky později ale započal se svým pozvolným návratem na hudební scénu. Nejprve jedním koncertem na slovenském festivalu, později v roce 2009 několika vlastními koncerty. V roce 2010 pak vydal své nové album , které bylo jeho comebackem do světa hudby.

Od té doby vydal Richard Müller několik dalších studiových alb, avšak vrátit se do šoubyznysu v plné síle se mu už nepovedlo. V posledních měsících bylo jeho jméno skloňováno v souvislosti s duetem s Emmou Smetana, který se stal úvodní znělkou kontroverzního seriálu TV Prima Eliška a Damián. Text k písní Tahle jedna vteřina složil partner Emmy Smetana Jordan Haj. V souvislosti s uveřejněním této písně byl Richard Müller i hostem Jana Krause v jeho talkshow.

Richard Müller byl velkým talentem s nezaměnitelným hlasem, kterého milovaly tisíce fanoušků v Česku i na Slovensku. Snad každý zná jeho hity jako jsou například Po schodoch, Štěstí je krásná věc, Nebude to ľahké, Srdce jako kníže Rohan nebo Baroko. Richard Müller je ale také ukázkou toho, jak může být užívání návykových látek nebezpečné a zcela zdrcující pro tělo i psychiku člověka. Zároveň je ale vzorem pro ty, kteří bojují se svými vlastními démony. Je důkazem toho, že není třeba svůj boj vzdávat, protože vždy existuje šance, že se člověk z těch nejhorších míst, kam ho osud srazil, může dostat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz