Hlavní obsah
Lidé a společnost

Shrek měl údajně předlohu ve skutečně žijící osobnosti. Filmaři o ní věděli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IISG / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Maurice Tillet

Nikoho by asi ani nenapadlo, že i pohádkové bytosti mohou mít svou předlohu ve skutečně žijících lidech. Na tomto principu ale zřejmě postupovali i tvůrci oblíbeného Shreka, u kterého se inspirovali profesionálním wrestlerem.

Článek

Poprvé se Shrek objevil na filmovém plátně již před 23 lety a od té doby bylo vytvořeno bezpočet animovaných filmů a seriálů, kde hlavní úlohu ztvárnil právě Shrek nebo postavy, které se v jeho prvním díle mezi dětským obecenstvem proslavily. Na rok 2023 byla dokonce plánovaná premiéra filmu Shrek 5, která ale byla odsunuta na zatím neznámé datum.

Postava Shreka zaujala mnoho dětí po celém světě zejména svou atypičností. Jedná se jednak o jeho zářivě zelenou barvu, jednak ale i o jeho tělesnou konstrukci. Lze tak jen těžko uvěřit tomu, že se tvůrci filmů o Shrekovi mohli inspirovat u skutečně žijící osoby. Šlo o rusko-francouzského wrestlera, který svůj život prožil ve 20. století.

Maurice Tillet, předloha této pohádkové postavy, se narodil v roce 1903 a celý svět ho v době jeho největší slávy znal pod jeho zápasnickým jménem. Nechával si říkat Francouzský Anděl. Narodil se sice na Uralu v Rusku, ale jeho rodiče pocházeli z Francie. Matka mu už od dětství říkala, že vypadá jako anděl. Měl nevinnou tvář a budoucího Shreka by v něm asi viděl málokdo.

Když ale v roce 1917 vypukla v Rusku revoluce, odstěhoval se Tillet i s rodinnou zpět do Francie. Rodina začala žít v Remeši. Jenže ve 20 letech se Tilletovi doslova změnil život. Všiml si, že má oteklé ruce, nohy i hlavu. Následující vyšetření pak zjistila, že mladík trpí nemocí, která v důsledku způsobuje přerůstání a ztluštění kostí.

Tillet se i přes tyto problémy rozhodl, že bude žít normální život. Ve městě Toulouse vystudoval práva, avšak kvůli svému měnícímu se vzhledu do právní praxe nikdy nenastoupil.

V roce 1937 se nechal svým přítelem zlákat k dráze profesionálního wrestlingového zápasníka. Odstěhoval se do Paříže a začal zápasit. Brzy se stal slavným po celém světě. Vyhrával jeden zápas za druhým. Navíc se svým vzhledem nedal přirovnat k žádnému jinému zápasníkovi té doby. Na začátku 40. let byl po dva roky mistrem světa v těžké váze.

Jeho sláva však netrvala dlouho, zdraví mu přestávalo sloužit už v druhé polovině 40. let a Tillet přestal být neporazitelný. Jeho vzhled se v té době začal opět razantně měnit. Brzy na to byl pak nucen svou wrestlingovou kariéru ukončit.

Když jeho bývalý trenér a přítel v roce 1954 zemřel, byl to pro Tilleta takový šok, že dostal infarkt, který se mu stal osudným. Oba muži pak byli pohřbeni do společného hrobu, na kterém se dodnes skví nápis, že v něm odpočívají přátelé, které nerozdělila ani smrt.

Osud Tilleta byl na rozdíl od toho Shrekova tragický. I přes diagnostikovanou nemoc to vypadalo, že v životě bude zažívat pouze slávu a úspěchy. Ty si ale nestihl vychutnat a zemřel jako poměrně mladý, nemocný a zlomený člověk.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz