Hlavní obsah
Umění a zábava

Signal festival je tady: Oblíbený videomapping můžete shlédnout i zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin2035 / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Signal festival je mezi Pražany velmi oblíbený. Letos se bude konat jeho 11. ročník, který slibuje skvělou podívanou. Spoustu z lákadel letošního ročníku můžete shlédnout i zdarma. Akce se koná již tento týden.

Článek

Signal festival je v Praze doma již od roku 2013 a koná se pravidelně každý rok na podzim. Jinak tomu nebude ani letos. Naváže tak na úspěch loňského festivalu, který přinesl nádherný videomapping na baziliku svaté Ludmily na náměstí Míru.

Letošním tématem je příroda a technologie a jejich vzájemné propojení se společností a kulturou. Proběhne ve dnech od 12. do 15. října. Celkem čtyři večery tak Signal festival prozáří ulice večerní Prahy. I letos bude možné se na festivalu vydat po dvou trasách. První trasa povede od Malostranského náměstí, konkrétně od soukromé galerie Kunsthalle Praha přes Mánesův most do Starého Města. Tady rozzáří Staroměstské náměstí, náměstí Republiky a skončí na Senovážném náměstí. Druhá trasa pak začíná poněkud netradičně na Florenci a povede návštěvníky až na Invalidovnu s malou odbočkou do Holešovické tržnice přes nově otevřenou lávku HolKa vedoucí nad ostrovem Štvanice.

Během letošního ročníku budou k dispozici instalace a objekty, které si bude možné prohlédnout po celou dobu konání festivalu. Některá místa rozezvučí zvukové instalace. Největším lákadlem je ale určitě videomapping, která na Signal festival láká nejvíce návštěvníků. Ten se letos uskuteční dokonce na dvou místech. Jednak proběhne promítání na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí, jednak se videomappingem rozsvítí Městská knihovna v Praze na Mariánském náměstí. Videomappingy probíhají vždy od 19 do 24 hodin večer v pravidelných opakujícíh se intervalech.

Videomappingy se těší vysoké oblibě nejen v Česku. Jsou využívány ke slavnostním událostem. Když Česká republika slavila v roce 2018 sto let od vzniku samostatné Československé republiky, promítal se jeden ze skvostných videomappingů na budovu Národní muzea na Václavském náměstí. Jak jde technologie kupředu, zdokonalují se i tyto videomappingy, které jsou stále více fascinující podívanou.

Na festival jsou sice v prodeji vstupenky, ale některá místa můžete navštívit, aniž byste museli cokoli platit. Některé z instalací jsou totiž na veřejně přístupných místech, tedy nikdo se vás nebude ptát, zda máte zakoupenou vstupenku. Zdarma jsou také oba videomappingy na významných pražských budovách. Místa, kam se bez vstupenky nedostanete, jsou v programu festivalu označena jako SIGNAL PLUS / VIP. Jedná se většinou o objekty a instalace, které jsou instalovány uvnitř budov nebo na veřejně nepřístupných prostranstvích, proto u nich bude kontrolováno i zakoupení vstupenky.

To nejlepší ze Signal festivalu je ale i letos přístupné všem a není tedy nutné si vstupenku zakupovat. Proto neváhejte a najděte si jeden z večerů, abyste prožili netradiční chvilky v centru Prahy. Nenechte si určitě ujít videomappingy a ostatní místa, instalace a objekty, si zvolte dle vašich preferencí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz