Hlavní obsah
Názory a úvahy

StarDance: Kdysi noblesní Marek Eben a jeho dvojsmyslný humor je důvodem, proč pasáže s ním přetáčím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Každý týden v sobotu večer u nás usedáme k soutěžnímu pořadu o tanci, který moderuje Marek Eben s Terezou Kostkovou. Ale pořad začínáme sledovat se zpožděním, abychom mohli přetočit pasáže, ve kterých mluví Marek Eben.

Článek

Na StarDance se díváme již několikátým rokem. Milujeme tanec a rádi sledujeme výkony známých osobností, zejména pak jejich pokrok, který je v průběhu jednotlivých kol jasně patrný. Tedy alespoň u většiny z nich. Díl od dílu jsou výkony párů lepší a lepší a pořad dostává úplně jiné rozměry a taneční noblesu.

Pořad však v televizi nesledujeme živě, ale zapínáme jej s odstupem několika desítek minut, abychom díky naší chytré televizi mohli některé pasáže pořadu přetočit. Skutečně nás mrzí, že to došlo až do této fáze, ale je to tak. Dříve noblesní moderátor s velmi jemným humorem už dávno není tím profesionálem, jakým býval. Jeho humor je často založen na nevhodných až netaktních dvojsmyslech, které postrádají v takovém formátu opodstatnění. Někdo se tomu samozřejmě zasměje. Každý humor si vždy najde své publikum. Nám to však přijde naprosto nemístné a nevhodné.

A právě proto vždy přetáčíme všechny rozhovory se soutěžícími, které jsou v intencích Marka Ebena hned po skončení tanečního čísla páru. Mrzí nás, že přicházíme o pocity a dojmy tanečního páru, ale nemůžeme jinak. Vždy, když začne nová řada StarDance, dáme tomu šanci a zkusíme to zhlédnout i s těmito rozhovory. Jenže se nám to bohužel vždy vymstí. Tento lehce přisprostlý humor maskovaný za naivitu nás doslova zvedá ze židlí. Je nám trapně a zároveň nechápeme, jak tohle může veřejnoprávní televize dopustit. Pan Eben má jistě desetitisíce příznivců a jeho moderátorské kvality se nedají zapřít, ale tohle je zbytečné.

Humor a narážky pana Ebena se někdy dotknou i samotných soutěžících, kteří se snaží to na sobě nedat znát, neboť chtějí zachovat dekorum, které se s aurou pořadu StarDance tak trochu spojuje. Silnější slova by v pořadu byla jistě zbytečná. A přestože tyto pasáže přetáčíme, někdy se nechtěně staneme svědky něčeho, co nás doslova šokuje.

Šestý soutěžní večer byl těmito Ebenovými bonmoty doslova nabitý. Ztvárnění dojemného tance Ivou Kubelkovou, která v něm představovala ženu, která v závěru tance umírá se svým milovaným a právě zahynulým vojákem, Marek Eben přirovnal k tulení jezevčíka. Přestože se Iva Kubelková snažila na sobě nedat nic znát, bylo vidět, že jí to nebylo úplně milé.

Ve stejném díle zatoužil Marek Eben v jednom z rozhovorů po polibku od Dominika Vodičky, po kterém by se z moderátora stal Brad Pitt. To se absolutně nehodilo, dokonce bych to označil jako zcela nevhodné.

A takových nemístných až lehce urážejících či impertinentních narážek jsou monology Marka Ebena doslova plné. Zhrubnutí jazyka možná souvisí s dobou, ale pro pořad rozhodně přínosem není. Právě proto zůstaneme u našeho způsobu sledování StarDance a budeme nadále přetáčet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz