Hlavní obsah
Jídlo a pití

Statistika mluví jasně: Za rok sníme přes 800 kg potravin. Mouky skoro 150 kg a cukru přes 35 kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markus Spiske / Creative Commons / pexels.com

Český statistický úřad vydává každoročně přehled spotřeby potravin v přepočtu na jednoho obyvatele naší země. A čísla jsou to vskutku vysoká. Víte, kolik toho sníme? Jsou to stovky kilogramů.

Článek

V loňském roce vydal Český statistický úřad přehled spotřeby potravin na obyvatele v naší zemi. Tento přehled je za rok 2020, tedy za první rok covidové pandemie, a je v něm zahrnuto vše, co jsme za daný rok zkonzumovali. Průzkum byl samozřejmě statistický, tedy jedná se o průměrné hodnoty, do kterých jsou započítány i děti a novorozeňata.

Každý občan České republiky za rok spořádal 813,1 kg potravy, což je neuvěřitelně vysoké číslo, které nám říká, že denně jsme každý snědl asi 2,22 kg jídla. Pozitivní na tom je, že stále je největší položkou našeho jídelníčku zelenina. Té jsme v tomto roce zkonzumovali přes 93 kg. Nejvíce sníme rajčat a cibule. Od každého kolem 12 kg.

Jen těsně za zeleninou se pak drží ovoce. Celkem ho každý z nás snědl necelých 88 kg. Více konzumujeme ovoce typické pro náš mírný pás. Je to asi 50 kg. Jižní ovoce, typicky citrony, pomeranče a mandarinky, se na ovocném přísunu podílí méně. Přesto jsou hned za jablky nejčastěji konzumovanými ovocnými plody pomeranče, mandarinky a banány.

Maso nám ale dává taky zabrat. A ne vždy to libové. Nejvíce totiž zkonzumuje vepřového masa, a to přes 43 kg, drůbežího pak skoro 30 kg a hovězího jen necelých 9 kg. Ostatní masa už tvoří jen opravdový zlomek naší konzumace. Ryb nesmíme ani 6 kg.

Brambory statistický úřad do zeleniny nepočítá. Mají samostatnou kategorii. Jejich konzumace je v Česku hodně vysoká. Za rok 2020 jsme průměrně každý snědl téměř 78 kg této plodiny, to je prakticky více než 200 g brambor každý den. Jíme je zejména jako přílohu, ale čím dál častěji i jako samostatná jídla. Z příloh zmiňme ještě rýži a těstoviny. Těch sníme za rok přibližně stejně, necelých 8 kg od každého.

Alarmující je spotřeba mouky. Že jí konzumuje denně v mnoha výrobcích si ani neuvědomujeme. Obsahuje ji zejména pečivo, ale i spousta sladkostí, oblíbená pizza, těstoviny a podobné. Za tento rok zkonzumoval průměrný Čech přes 145 kg mouky, na každý den tedy skoro 400 g mouky. A to není pro tělo úplně to nejlepší. Mléka jako takového či v mléčných výrobcích zkonzumujeme ještě více. Konkrétně 262 litrů za daný rok, sýry z toho zaujímají jen zlomek, přibližně 14 litrů.

Čím dál víc také smažíme. O tom svědčí stále stoupající spotřeba tuků a olejů. Patří sem rostlinné jedlé tuky a oleje, živočišné tuky, sádlo i máslo. Takových potravin snědl za rok 2020 každý z nás přes 24 kg. Vajec jsme spořádali 249.

Cukru se někdy přezdívá bílý zabiják, přesto si ho neodpustíme. Přes 35 kg cukru na osobu je dost. To platí o více než 5 kg soli. Konzumace soli však v průběhu let klesá. Snad alespoň tato tendence značí cestu ke zdravějšímu životu.

Foto: Český statistický úřad

Spotřeba potravin

Z infografiky, kterou k tomuto průzkumu Český statistický úřad vydal, ale vyplývá, že máme v naší republice 18 % obézních žen a dalších více než 32 % se nachází ve stadiu, které obezitě předchází, v takzvané preobezitě. U mužů je to ještě horší. Obézních jich je už téměř 22 % a v preobezitě se nachází dalších 48 % z nich. Není čas na zdravější život v méně konzumním stylu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz