Hlavní obsah
Aktuální dění

Stávka učitelů je tady a dotkne se milionu dětí: Stávkuje se za vyšší platy i odchod do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Max Fischer / Creative Commons / pexels.com

Právě začíná stávka učitelů, kterou zástupci této profese protestují zejména proti snižování reálných platů učitelů, zároveň také proti pozdějšímu odchodu do důchodu. Tato stávka však zkomplikuje život mase lidí.

Článek

Učitelé se pustili do stávky, kterou chtějí něco změnit. A důvodů je hned několik. Hlavním bodem, o který učitelům jde, je pokles reálných mezd a platů pedagogických i nepedagogických pracovníků. Nominální mzdy a platy těchto pracovníků se sice nesnižují, zůstávají na stejné úrovni, ale vzhledem k vysoké inflaci v posledních letech se jejich reálné mzdy snižují, což vede ke snižování jejich životní úrovně, než na jakou byli zvyklí.

Reálné mzdy a platy klesají napříč celou republikou a ve všech profesích, takže jsou důvody učitelů pochopitelné. Tento propad reálných mezd je největší, jaký jsme ve 21. století zažili. Až moc dlouho jsme byli zvyklí, že reálné mzdy prakticky pouze rostou, až jsme skoro zapomněli, že i opak je možný. Reálná mzda by se však nikdy snižovat neměla, neboť pak dochází k vysoké demotivaci zaměstnance, který do práce ztrácí chuť a nadšení. Demotivovaný učitel pak není zrovna tím pravým člověkem, který by měl vzdělávat naše děti. Tento bod je tedy třeba akutně řešit. To v sobě zahrnuje i druhý bod stávky, který řeší právě snižování životní úrovně zaměstnance a jeho rodiny.

Učitelé ale nestávkují jen kvůli vlastnímu prospěchu. Jedním z jejich bodů kritiky jsou i vládní kroky v oblasti důchodů, týká se to zejména změn v řádných i mimořádných valorizacích, v penzijním spoření, v předčasném důchodu, ve výpočtu důchodu či v důchodovém věku. Nevýhody, které vznikají důchodcům z vládních kroků, necítí pouze učitelé. Pocítí to každý, kdo má před důchodem nebo má v rodině nějakého seniora. A vlastně i my, co máme do důchodu daleko. Nás se to totiž bude také týkat, a to ve velké míře.

S třetím bodem souvisí i čtvrtý bod učitelské stávky, tedy neochota snížit věk odchodu do důchodu pro náročné profese. Dále pak jde učitelům i o hrozbu, která nad námi stále visí. A to je zdražování energií. O tomto tématu se diskutuje již měsíce a stále není jasno. Chvíli to vypadá, že ke zdražování nedojde prakticky vůbec, pak jsme zděšeni z oznámení, že ceny skokově porostou, ale vzápětí jsme opět uklidňováni tím, že se ceny skutečně měnit nebudou. Stále je to tedy velký otazník. Učitelé tak v těchto bodech přejali iniciativu za všechny, kterých se to týká.

Jenže zrovna učitelská profese je nešťastná v tom, že učitelé stávkou neovlivní pouze sebe a své rodiny, ale ovlivní tím prakticky milion dětí a jejich rodičů. Stávka ve škole znamená, že děti ve většině případů zůstávají doma. A to je pro mnoho rodičů značná komplikace. Pro některé to znamená den neplánované dovolené, pro některé třeba i neplacené náhradní volno. Kdo si dovolenou vzít nemůže, bude se snažit uprosit babičky, dědečky, tety a strýce, případně i další svoje známé, zda by jim děti nepohlídali. V nejhorším případě děti zůstanou doma bez dozoru a rodiče se budou celý den strachovat, zda jsou v pořádku, nebo se budou děsit toho, co doma provedou.

Ať učitelé dosáhnou jakýchkoli výsledků, jedno je jasné. Komplikacím se nevyhneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz