Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stephenville: Místní pozorovali zářící objekt na obloze pronásledovaný stíhačkami. Radar to potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Piwnicki / Pexels

Ilustrační foto

Žijeme ve světě a v době, kdy si vše snažíme vysvětlit racionálně s použitím poznatků vědy. Někdy ale zkrátka vidíme něco, co ani věda nedokáže vysvětlit. A pak je třeba začít bádat, co to vlastně mohlo být. Jeden takový případ se stal před 15 lety.

Článek

Stephenville je město v americkém Texasu, které bylo známé především pro svou vysokou produkci mléka. Ale roku 2008 vešlo do povědomí veřejnosti jako dějiště kontroverzní události, která stále zajímá vědce a záhadology celého světa.

Právě v tomto roce totiž místní obyvatelé viděli na nebi něco, co si nedokázali vysvětlit. Mnoho z nich se vyjádřilo, že jim to tvarem připomínalo jakousi zvláštní kouli. Prvním očitým svědkem úkazu byl Steve Allen, který s přáteli u táboráku popíjel pivo. Na obloze dle jejich slov viděli kouli, která zářila neuvěřitelným jasem až bylo téměř nemožné se do ní dívat a rychle se k nim blížila. Ten neidentifikovatelný objekt proletěl kolem přátel u táboráku pronásledován dvěma stíhačkami.

Steve Allen nebyl ale jediný, kdo si takového objektu všiml. Pár kilometrů od táboráků si stejné neznámé věci všiml strážník místní policie. Ten věc popisuje spíše jako bublinu ohromných rozměrů červenooranžové až ohnivé barvy. Neviděl ale jen jednu takovou bublinu. Tvrdí, že světel bylo dokonce jedenáct nebo dvanáct a rozprostřela se po obzoru. Zničehonic pak vyrazila pryč neuvěřitelnou rychlostí. I on následně spatřil dvě stíhačky, které jako by tato světla pronásledovaly.

Spekulace o úkazu na obloze se začala rychle šířit a začala se o ní zajímat široká veřejnost. Pozornost jí věnovala i americká nezisková organizace, která se zaměřuje na výzkum UFO. Její pracovníci si postupně zvali svědky události, aby jim vypověděli, co všechno viděli, a oni si tak mohli dát dohromady, zda se informace od nich shodují a zda je třeba věc více prošetřit. Jak se počet svědků zvyšoval, sjížděly se sem televize z celého světa.

Zvláštní je také vyjádření námořní letecké stanice, která nejprve popřela, že by se v místě výskytu tohoto úkazu pohybovalo jakékoli letadlo. Pak ale změnila názor. Novým prohlášení přiznala cvičení stíhaček v dané oblasti a předchozí tvrzení označila jako nešťastnou chybu v komunikaci.

Několik svědků se vyjádřilo, že byly po spatření úkazu kontaktovány členy vlády, kteří je zastrašovali, aby o pozorování objektů mlčeli. Zda se tak ale skutečně stalo, se nikdy nepodařilo potvrdit.

Jev zaujal i Roberta Powella, nanotechnologického inženýra a badatele sbírajícího důkazy o existenci UFO. Ten si vyžádal radarová data z pěti různých míst v dané oblasti. Vzhledem ke svobodnému přístupu k informacím na to měl jako americký občan právo. Na radaru skutečně objevil dvě inkriminované stíhačky, ale zároveň objevil i objekty bez transpondéru. A to bylo velice zvláštní. Toto území je totiž mimovojenským operačním prostorem, takže jakékoli vojenské letadlo by zde mělo mít transpondér, ale ani jeden z dalších objektů ho neměl.

Poloha i pohyb neznámých objektů pak odpovídal pozorování přátel u táboráku i příslušníka místní policie. Potvrdil tak, že to co viděli, bylo skutečné. Co to ale bylo, se zatím nikomu nepodařilo zjistit. Jisté ale je, že tam neznámé objekty byly, ať už byly čímkoli. Tento případ je však v USA považován za jedno z nejvěrohodnějších pozorování UFO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz