Hlavní obsah
Cestování

Taky vás okradli na dovolené? Kapsáři jsou po celé Evropě, nejvíce jich je v Římě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Maxavans / Creative Commons / pexels.com

U římské Fontány di Trevi je největší koncentrace kapsářů v Evropě

Na každé dovolené se vystavujete riziku kapesních krádeží. Takový incident vás ostatně může potkat i při pouhé procházce naším hlavním městem. Kde se ale krade nejvíce a v jakých městech si dát největší pozor?

Článek

Jedete na dovolenou, vyměníte si eura a nosíte je všechny při sobě v jedné peněžence? To by se vám mohlo vymstít. Po celé Evropě na vaši peněženku či mobilní telefon čekají kapsáři. Britská cestovní pojišťovna Quotezone sestavila žebříček, který říká, na která místa si máte dát pozor.

Žebříček států a měst s největší kriminalitou v oblasti kapesních krádeží byl sestaven na základě indexu kapesních krádeží, který nám říká, kolik nahlášených kapesních krádeží v dané oblasti připadá na jeden milion návštěvníků. Nejprve se podívejme obecně na z tohoto hlediska nejnebezpečnější státy.

Žebříčku jednoznačně dominuje Itálie. Aby taky ne. Je to jedna z nejnavštěvovanějších zemí Evropy, kam se sjíždějí turisté z celého světa, a tak je nasnadě, že je ideálním místem pro nekalé praktiky kapsářů. Každý milion návštěvníků se musí potýkat s necelou pětistovkou kapesních krádeží. A to mluvíme pouze o těch nahlášených. Hned za Itálií se ale nacházejí další velmi oblíbené destinace. Francie s 251 krádežemi na milion turistů a Španělsko a Německo se 111 krádežemi. Mezi země, kde je také třeba mít se na pozoru před kapsáři, patří ještě Nizozemí, Portugalsko, Turecko, Řecko, Polsko nebo Irsko.

Většinu z těchto zemí Češi navštěvují velmi rádi. Ne na každém místě se ale musíte bát rizika kapesních krádeží. Nejčastěji k nim totiž dochází na frekventovaných místech. Pokud tedy máte raději turistiku po místech, kam neproudí davy turistů, nemusíte mít z kapsářů takový strach. Představme si ale ještě ta místa, kde byste rozhodně neměli svoji peněženku a mobilní telefon pouštět z ruky.

Absolutně největší množství kapesní krádeží se děje v Římě, konkrétně v okolí Fontány di Trevi. A je jasné proč. V okolí této fontány jsou vždy neskutečné fronty turistů, kteří se snaží k ní dostat. Prodírat se tu musíte doslova davem a to je pro kapsáře ideální příležitost. Pozor je třeba si dát ale i u Kolosea či Pantheonu, dále pak u katedrály v Miláně.

Ve Francii se nejvíce kapsářů soustředí samozřejmě do Paříže. A kam jinam než k Eiffelově věži, na kterou se opět stojí dlouhé fronty. Je však třeba si dát pozor i na jiných pařížských pamětihodnostech. Často se krade i u Vítězného oblouku, katedrály Notre-Dame nebo u slavného muzea a bývalého královského paláce Louvre.

Mějte tedy na paměti, že pokud vyrazíte do víru velkoměsta obdivovat tyto jedinečné pamětihodnosti, je třeba se mít na pozoru. Riziko kapesních krádeží vám samozřejmě hrozí i v Praze, ve srovnání s Římem nebo Paříží je to však zanedbatelný zlomek. Ostražitost bychom však neměli ztrácet ani u nás. Kapsáři totiž číhají v celé Evropě a mohou nám náš výlet či dovolenou pěkně znepříjemnit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz