Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tohoto kraba byste v moři určitě potkat nechtěli. Váží přes 17 kilogramů a žije v Tasmánii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Honguyenseo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tasmánský krab je obrovský

Kraby jistě známe z našich dovolených u moře. Jenže většinou se jedná o velmi malá stvoření, která nám přijdou spíše roztomilá, než že bychom se jich báli. Tasmánský krab by nás ale jistě dokázal pěkně vyděsit.

Článek

Abychom se s jedním z největších krabů na světě setkali, museli bychom cestovat až na pobřeží jižní Austrálie. Právě tam totiž tento pozoruhodný druh kraba žije. Oficiálně se mu říká tasmánský krab obrovský a je rozhodně hrdým nositelem svého jména. Samci totiž dorůstají do velikosti, kdy jejich krunýř měří téměř půl metru. Přitom mají dvě hlavní klepeta rozdílných velikostí. To větší může být i větší než samotný krabův krunýř. Největší samci váží i přes 17 kilogramů. Potkat takového kraba tak nemůže být příjemnou záležitostí.

Rozdíl mezi krabím samcem a samicí je markantní. Samice jsou totiž mnohem menší, často i o více než polovinu. Svůj krunýř odkládají zhruba každých devět let, pak jim naroste další. Právě pouze v tomto období může dojít k procesu rozmnožování. To ale krabům nevadí. Žijí dlouhé desítky let. A při jednom takovém rozmnožování dokáže samice naklást neuvěřitelné množství vajec. Jejich počet může dosahovat až dvou milionů.

Na březích ho prakticky nepotkáte, žije totiž většinou na dně moří, kde se živí jinými malými mořskými živočichy. A je mu přitom jedno, zda se jedná o živé či mrtvé jedince. Často se vyskytuje v hloubkách i stovek metrů, jeho výskyt ale záleží i na ročním období. Tento typ kraba totiž vyžaduje chladnější vodu, a tak se podle oteplování a ochlazování přesunuje.

Krab obecně patří mezi druhy ohrožené rybolovem a pro tento druh to platí dvojnásob. Samice sice vždy naklade neuvěřitelné množství vajec, ale proces rozmnožování není zase tak častý. Mohlo by se tedy stát, že se jedinci vyloví dříve, než stačí dojít k jejich prvnímu rozmnožování. Proto byla stanovena pravidla pro minimální velikost lovených krabů i množství, které je možné za určitý časový úsek vylovit. Je to totiž jediná možnost, jak zabránit tomu, aby tasmánský krab postupně vymizel z naší planety.

Existuje ale ještě jeden větší druh kraba, kterého ale nepotkáte nikde jinde než v Japonsku. Tento živočich má krunýř velikostí podobný tasmánskému krabovi, může ale vážit až o 2 kilogramy více. Je to způsobeno zejména jeho četnými, avšak oproti tělu velmi tenkými klepety, které dorůstají úctyhodných rozměrů. Na délku tento krab může měřit i přes tři a půl metru. Kvůli jeho tenkým klepetům se mu někdy přezdívá také pavoučí krab.

Krab je nádherný živočich, kterého rádi na mořských plážích, většinou někde mezi kameny, pozorujeme. Z kraba velikosti toho tasmánského nebo japonského už ale jde strach a rozhodně byste se s ním setkat nechtěli.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz