Hlavní obsah
Cestování

Trogir, městečko jako z pohádky na pobřeží Jadranského moře, je chorvatskou perlou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nick Savchenko / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Chorvatsko je krásnou zemí, která má turistům mnoho co nabídnout. Existují však destinace, o kterých se zase tolik neví, přestože jsou mnohdy krásnější než turisty přeplněná přímořská letoviska.

Článek

Městečko Trogir je jedno z nejstarších v Chorvatsku. Založili ho totiž už Řekové přibližně tři století před Kristem. Jeho osud je však značně pohnutý. Brzy se stalo významným přístavem, bylo součástí chorvatského království, ale muselo se potýkat s nadvládou Byzantinců, Normanů i Italů. Navíc muselo čelit několika tureckým vpádům do Evropy. Přesto se spousta starých památek ve městě dochovala až do dnešních dnů.

Dnes je z něj přímořské středisko, ve kterém nalezneme i významné lázně. Ze Splitu to sem máte jen okolo 15 kilometrů, proto je vhodné jeho návštěvu zakomponovat do programu při návštěvě této části Chorvatska.

Foto: Hert Niks / Creative Commons / pexels.com

Ulice Trogiru

Trogir má ale jednu velkou zvláštnost. Celé město totiž ani zdaleka neleží na pevnině. Kromě pevninské části, nalezneme část města na ostrově Čiovo. Celé historické centrum pak na malém ostrůvku v Trogirském průlivu. Právě toto městské uspořádání činí z Trogiru něco jedinečného.

Dnes jsou samozřejmě všechny jeho části propojeny mosty, avšak samotné historické centrum ležící na ostrově zabírá rozlohu 0,13 kilometru čtverečních. Tady si budete připadat jako v jiném světě. Domy namačkané na sobě, úzké uličky křivě se linoucí mezi nimi. Ta atmosféra tady je jedinečná.

Trogir už je více než 25 let zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě mnoha zachovalých kostelů a domů v italském stylu i silného hradebního opevnění, zde najdeme také největší románsko-gotický komplex ve východní Evropě. V historickém centru je dokonce k vidění i zámek. Na ostrově se nachází taktéž řada fortifikačních prvků jako například pevnost Kamerlengo či pevnost sv. Marka spolu s obrannými věžemi.

Trogirská radnice nám vzhledem připomene všudypřítomný italský vliv, ale nejvýznamější památkou, která je součástí románsko-gotického komplexu, je katedrála sv. Vavřince. Ta dominuje celému ostrovu a najdeme ji na nevelkém náměstíčku, na kterém si můžeme posedět v místních restauracích a obdivovat dávnou krásu této stavby.

Foto: Pudelek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Trogirská radnice odkazující na vliv Itálie

Rozhodně se ale nevyplatí sedět jen před katedrálou. Uvnitř je totiž ještě krásnější než zvenčí. Už Radovanův portál, kterým budeme vstupovat do jejího nitra, nás uchvátí. V interiéru katedrály pak stojí za návštěvu úchvatná kaple sv. Jana Trogirského.

Aby toho nebylo málo, Trogir se bude líbit i těm, kteří nehledají příliš aktivní dovolenou. Je to sice přístav, ale i tak může nabídnout nádherné pláže s koupáním s průhledně čisté vodě. Pláže najdeme jak v pevninské části městě, tak na ostrově Čiovo.

Trogir určitě stojí za návštěvu. Je to tak trochu jiné Chorvatsko, než jsme zvyklí. O to víc nás ale může při naší návštěvě tohoto státu uchvátit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz