Hlavní obsah
Cestování

Turisté už platí v Benátkách za vstup do města. Proč něco podobného nezavedeme i v Praze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Didier Descouens / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Itálie patří mezi nejnavštěvovanější země světa a turistům má opravdu co nabídnout. Jednou z nejoblíbenějších destinací jsou pak Benátky. Jenže tam už se zadarmo nedostanete. Za vstup do města musíte zaplatit.

Článek

Benátky jsou poměrně malé město ležící na mořské laguně, které se dlouhodobě potýká s náporem turistů. Těch každoročně přibývá a jejich počet bylo třeba nějak regulovat, protože jinak by město nápor turistů přestalo zvládat. A tak se objevil nápad, že by bylo vhodné zavést poplatek za vstup do města. Vstupy do města by byly opatřeny turnikety a nikdo, kdo by nezaplatil vstupné, by se do města nedostal.

A to se před pár týdny stalo skutečností. Benátky oficiálně zpoplatnily vstup do města turistům. Cena, kterou zaplatí, je sice symbolická ve výši 5 eur, je však prvním krokem k regulaci počtu návštěvníků. Z placení vstupného do města jsou samozřejmě vyjmuti obyvatelé Benátek i všichni, kteří ve městě pracují. Dále vstupné nezaplatí ani ti, kteří mají v Benátkách zařízené ubytování. Poplatek tak hradí pouze ti, kteří do Benátek přijedou jen na výlet z nedalekých plážových letovisek nebo jiných italských či zahraničních měst.

Vstupné se vybírá sice každý den, ale jen v čase mezi 8:30 až 16:00. Pokud tedy do města dorazíte dříve, vstupnému se vyhnete, stejně tak pokud přijedete na večerní procházku.

Vybrané vstupné může být i přínosem do městského rozpočtu. Odhadovaný počet turistů, kteří takto do Benátek přijedou, není přesně znám, město však ročně navštíví na 25 milionů turistů, což odpovídá v průměru necelým 70 tisícům návštěvníků denně. Pokud by vstupné zaplatil každý z nich, pak se jedná o roční příjem ve výši 125 milionů eur, v přepočtu tedy přes 3 miliardy korun.

Proč ještě nikoho nenapadlo zavést podobná opatření v Praze? I Praha se obzvláště v některých měsících potýká s návalem turistů. Samozřejmě nikdy nedosahovala návštěvnosti Benátek, i tak by bylo ale vybrané vstupné velkým přínosem pro město. Ročně do Prahy zavítá více než 8 milionů turistů. Kdyby hradili obdobný poplatek, přišlo by si město prakticky na miliardu korun.

Pokud vám to přijde jako nesmysl, pak vám dokážeme, že důvod by k tomu určitě byl. Do Prahy přijíždí spousta zahraničních turistů, ne vždy je však jejich cílem návštěva cenných pamětihodností. Mnoho z nich do Prahy zavítá, protože je pro ně zkrátka levná. Pro takové turisty se Praha stává centrem zábavy a popíjení. A takoví turisté by určitě poplatek za vstup do města platit mohli.

Rozdíl mezi Prahou a Benátkami je však propastný. Benátky nejsou nikterak velké a tím, že se nachází na laguně, je počet přístupů do města značně omezen jen na několik vstupů. Ohradit Prahu turnikety by bylo nesmírně časově a finančně náročné, možná dokonce neproveditelné. Praha si tak bude i nadále muset vystačit s místním poplatkem z pobytu ve výši 50 Kč, který odvádí každý turista za každý započatý den pobytu na území hlavního města vyjma prvního dne pobytu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz