Hlavní obsah
Lidé a společnost

Udělej si dítě, odlož ho a udělej si další: Příběh mladé dealerky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Reche / Creative Commons / pexels.com

Žijeme v okresní městě poblíž Prahy, kde ještě stále existují domovní klepy a všechno se roznáší rychlostí blesku. Příběh mladé dealerky je odstrašujícím příkladem toho, jak může člověk dopadnout.

Článek

Bydlíme v panelovém domě, takže je v našem vchodě celkem 24 bytů. V jednom z nich žijí rodiče se svým pětatřicetiletým synem. U nich dost často přespává žena bez domova, která se živí jen tím, že známým prodává drogy. Nic jiného nedělá. Jen se poflakuje po městě a kouří marihuanu. Syn rodičů, v jejichž bytě často přespává, je jejím údajným přítelem.

Před asi dvěma lety přišla zpráva, že je tato mladá žena těhotná. Všichni jsme si mysleli a doufali, že alespoň těhotenství by ji mohlo změnit a vyvolat v ní mateřské city. Dozvěděli jsme se však, že otcem jejího dítěte je jiný muž, který ji často v bytě jejího přítele a jeho rodiče navštěvuje. Jedná se o drogově závislého mladíka bez domova. No, lepší rodiče si dítě nemohlo přát.

Jakmile se ale narodilo, chvíli to vypadalo, že se o něj jeho matka bude i starat. Jenže opak byl pravdou, brzy jí dítě začalo být na obtíž. Skončilo tak u své tety, která jej adoptovala, protože matka nejevila žádný zájem se o něj postarat. Poflakovala se pod vlivem marihuany po ulicích a stále prodávala drogy.

Upřímně nám bylo jejího potomka líto. Na druhou stranu je pro něj mnohem lepší, když jej vychová teta, která mu dokáže poskytnout alespoň základní zázemí a lásku, kterou by od matky asi nikdy nedostal. Jenže asi rok potom, co porodila první dítě, kterého se následně vzdala, otěhotněla znovu.

Tentokrát se k otcovství dítěte ale nehlásil nikdo. Nemohl jím být totiž ani jeden z pánů, kteří byli adepty na otcovství prvního dítěte. Kdo je ale skutečným otcem, to odmítla komukoli prozradit.

Druhé dítě už je nyní na světě a matka o něj opět přílišný zájem neprojevuje. Stará se o něm především její přítel z bytu v našem vchodě. Dítě má jako vlastní, přestože není jeho. Chtěl by si ho osvojit a vychovat. Jenže ona je zásadně proti tomu. Nechce, aby toto dítě bylo v její blízkosti, a tím, že u nich přespává, by ho stále měla na očích.

Mohla by být ráda, že se o její dítě někdo stará a že na něm někomu záleží. Jí je to ale úplně jedno. Druhé dítě na tom tedy nakonec bude nejspíš stejně jako to první. Mateřskou lásku nikdy nepozná. Snad si ho ale do péče vezme někdo, kdo mu dokáže dát to, co každý člověk potřebuje. Zázemí, důvěru, lásku a porozumění.

Upřímně doufáme, že žena už znovu neotěhotní, protože by tak odsoudila k životu bez matky další dítě. Je hrozné, že někdo dokáže přivést na tento svět človíčka, který pro něj není ničím. I přes pomocnou ruku všech kolem, neprojevila matka dětí ani malou snahu o to se změnit a být se svými dětmi. Jejím životem je zábava s přáteli. Nic jiného ji nezajímá. Snad aspoň její děti tam, kde budou, dostanou šanci na lepší život bez takové matky. Je to sice drsné prohlášení, ale je to tak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz