Hlavní obsah
Lidé a společnost

Udílení cen za zbytečnou smrt je přehlídkou bizarností. Oceněný ji už nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nataliya Vaitkevich / Creative Commons / Pexels

Ceny většinou slouží k tomu, abychom někoho ocenili, vzdali mu hold nebo ho utvrdili v tom, že to, co dělá, dělá skvěle. Ale existují ceny, které už tak pozitivní nejsou. Patří mezi ně i Darwinova cena za zbytečnou smrt.

Článek

Když se udílejí ceny, tak nejsou vždy pozitivní. Často může například umělec obdržet i anticenu za nejhorší výkon. Takovou cenu si ale její vítěz většinou nepřevezme, protože by to pro něj byla velmi trapná situace. Pak ale máme ceny, které si jejich vítěz ani vyzvednout nemůže, protože je po smrti. Říká se jim Darwinovy ceny.

Ač by se mohlo zdát, že takové ceny nemají žádná pravidla, opak je pravdou. Existuje jich hned několik a všechna musí být splněna. První pravidlo stanovuje, že jedinec musí být po smrti nebo alespoň neschopen reprodukčního procesu. Výkon, za který cenu obdrží, musí být způsoben vlastní hloupostí, která postrádá jakékoliv prvky logiky, musí to být vlastní rukou. Jedinec musí být starší 18 let a kromě zmíněné příhody musí být taktéž psychicky v pořádku. Poslední výraznou podmínkou je pak ověřitelnost takového činu.

Ceny se udílejí každý rok a zde jsou některé nejbizarnější příběhy, které byly na cenu nominovány. Prvním z nich je příběh brazilského kněze, který dostal šílený nápad, že se nechá připoutat k židli, na kterou se připevnily i balónky naplněné heliem. Těch bylo tolik, že se muž vznesl do vzduchu. Jeho let bylo možné sledovat celých osm hodin, než byl větrem odván nad oceán. Jeho tělo bylo nalezeno později. Příčinou smrti bylo utopení.

Americký mladík chtěl vyzkoušet ruskou ruletu. Ponechal tak v zásobníku pistole pouze jeden náboj. Pak vystřelil. Bohužel pro něj to nedopadlo dobře a zemřel. Jednalo se totiž o poloautomatickou, která pokud je v zásobníku alespoň jedna kulka, vystřelí vždy.

Další případ se týká muže, který byl tak posedlý ochranou svého domu, že všude instaloval nástražná zařízení. To se mu ale stalo osudným, protože byl jedním takovým zařízením postřelen a svým zraněním podlehl.

Velmi bizarní případ se odehrál v americkém státě Utah již před 14 lety. Farmář na svém pozemku našel dynamit. Nevěděl co s ním. Odnesl ho tedy na louku a vystřelil na něj. Dostal kus střepiny přímo do hlavy a zemřel.

Velmi smutný, ale zároveň oceněný příběh, se stal na Valentýna. Po hádce se svojí partnerkou ji muž shodil do ledové řeky. Protože byl opravdu bez sebe, rozhodl se, že skočí za ní, aby se ujistil, že to nepřežije. Jenže mladík neuměl plavat. Utonul tak v řece. Dívka plavat uměla a zachránila se.

Poslední příběh, který vám přiblížíme, se Darwinovým cenám tak trochu vymyká. Oceněný muž totiž přežil, ale hlavní pravidlo udílení splnil, protože zůstal neschopen reprodukce. Jednalo se o arizonského kovboje. V Arizoně je povoleno nosit u sebe zbraň. Tento kovboj si ji ale dal za pas tak, aby všichni věděli, že ji u sebe má. Když si v obchodním domě kupoval něco u pultu, zbraň mu začala propadat kalhotami dolů. Kovboj se ji samozřejmě snažil chytit a přitom zmáčkl spoušť. Ta mu poškodila jeho rozmnožovací orgány.

Darwinovy ceny nejsou vůbec veselé, i když by se tak z bizarních příběhů na první pohled dalo soudit. Svědčí ale o hlouposti lidské rasy, která může být v některých případech i smrtící.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz