Hlavní obsah
Lidé a společnost

V patnácti trpaslíkem, po třicítce obrem. Muž vyrostl o 113 cm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rodolfo Clix / Creative Commons / Pexels.com

Adam Rainer se narodil na konci devatenáctého století v rakouském Štýrském Hradci. Jeho život je obestřen tajemstvím, jelikož o něm není mnoho známo. Veřejnost se o něj zajímala především díky jeho neobvyklému stavu.

Článek

Díky svému tělesnému vývoji byl během svého života jak trpaslíkem, tak obrem. Tato zvláštnost vzbudila pozornost vědců i laické veřejnosti a stala se předmětem zájmu celého světa. Celá situace byla o to více znepokojující, neboť oba Adamovi rodiče byli zcela normálního vzrůstu.

Adamův pomalý růst ale nebyl jediným políčekem při jeho dospívání, neboť v patnáctém roce jeho života vypukla první světová válka. I když v té době mladík neměřil ani 120 cm, jako správný a oddaný vlastenec chtěl narukovat do armády. Bohužel právě jeho výška vedla vojenské lékaře k tomu, aby ho klasifikoval jako trpaslíka. Tento jev, který se nazývá nanismus, způsobuje, že jím postižení jedinci dorůstají velmi malé výšky, obvykle mezi 60 až 150 cm. Lékaři jako nejčastější příčinu tohoto stavu uvádějí genetickou poruchu či dlouhodobou podvýživu. I když byl Adam napoprvé odmítnut, neztratil svou odvahu a touhu sloužit vlasti. A protože během následujícího roku povyrostl o 5 cm, pokusil se přihlásit znovu. Nicméně i přes svůj nárůst výšky byl kvůli své stále nízké postavě opět odmítnut, neboť by nebyl schopen plnit své vojenské povinnosti efektivně a byl by spíše přítěží.

Foto: neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Admiral Dot - příklad nanismu

Navzdory svému trpasličímu vzrůstu a velmi pohublé postavě měl Adam neobvykle velké ruce a nohy. Jeho ruce měřily 23,9 cm. Když se Rainer poprvé pokoušel narukovat do armády, nosil boty konfekční velikosti EU 43. Když se však hlásil o rok později, velikost jeho nohou dosahovala obřích rozměrů. Tou dobou již běžně obouval velikost EU 53.

Roku 1920, kdy Adam oslavil své jednadvacáté narozeniny, se u něj začal projevovat velmi rychlý růst. Tedy ve věku, kdy většina jeho vrstevníků je již plně vyvinutá. O jedenáct let později, již nebylo pochyb, že Adam trpí gigantismem, tedy stavem, který díky nadměrné produkci růstového hormonu způsobuje abnormální růst postavy jedince. Toho roku mu lékaři naměřili 2 metry a 18 centimetrů. Kromě výšky se nadbytek růstového hormonu projevoval vzhledově i dalšími charakteristickými rysy, mezi které patřily obrovské ruce a nohy, prodloužené čelisti se silnějšími rty či vypouklé čelo. Jak později lékaři zjistili, za touto nadměrnou produkcí růstového hormonu stál bohužel nádor na hypofýze.

Foto: autor neznámý / Wikipedia Commons / volné dílo

Adam Rainer

Kvůli neudržitelnému zdravotnímu stavu pacienta se lékaři rozhodli pro riskantní operaci. Věděli, že nádor v těle bují již minimálně 10 let a proto šance na vyléčení nebyla příliš velká. A i když si zcela nebyli jisti výsledkem své práce, podařilo se jim téměř zastavit další nekontrolovaný růst Adama Rainera. Bohužel i přesto přese všechno se pacientův stav postupně zhoršoval. Adam zcela ohluchl a na jedno oko oslepl. Kvůli velkému vychýlení páteře se stal upoutaným na lůžko až do jeho skonu roku 1950, kdy měřil neuvěřitelných 233 centimetrů. Adam Raider je tak jediným člověkem v historii, který trpěl jak nanismem, tak gigantismem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz