Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V Praze má na soutoku vzniknout park 13× větší než Stromovka. Zničí se tím příroda i její divokost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leah Kelley / Creative Commons / Pexels

Ilustrační foto

Velmi ambiciózní projekt chce uskutečnit hlavní město Praha, které hodlá soutok Vltavy a Berounky přetvořit v největší park střední Evropy. Naruší tím ale přirozenost a jedinečnost tohoto místa. Dojde ke zničení přírody tak, jak ji známe.

Článek

Na jihu Prahy se vlévá řeka Berounka do Vltavy. Je to úžasná lokalita, která nám nabízí jedinečný pohled na unikátní neporušenou přírodu příznačnou pro svou divokost. Právě na tomto místě má vzniknout park, který by měl být mnohonásobně větší než Stromovka. Oblast, které by se to totiž mělo dotknout, má rozlohu kolem 1300 hektarů, což je obrovské území. Uvádí se, že je to tři sta Václavských náměstí vedle sebe. Celá tato plocha divoké přírody zanikne, aby posloužila asi milionu Pražanů, kteří se sem každý rok vydají na procházku.

Projekt parku slibuje pro nezasvěceného Pražana krásné místo k trávení volného času. Budou tady lavičky, stezky pro pěší, stezky pro běžce, inlinová trať či trasy pro koně. V plánu je i nové boční rameno Berounky. Lidé, kteří se o projektu dozvědí, aniž by toto místo znali, jsou povětšinou nadšeni. Takové místo bude skutečně rájem pro procházkáře a sportovce. Jenže ti, co vědí, co se na místě soutoku nachází dnes, už tak nadšení nejsou. Vidí v tom negativa jak pro okolní přírodu, tak pro samotné návštěvníky parku, kteří by mohli být prostředím nepříjemně překvapeni.

Místo se nachází na frekventované dopravní spojnici, a tak si tady asi klidu moc neužijeme. Hluk a prach z okolních komunikací tady bude všudypřítomný. Odizolování parku od hluku by přineslo další zásah do krajiny, který by mohl místo změnit k nepoznání, takže zde jsou architekti projektu výrazně limitováni. Co je ale nejhorší, je, že divoká a krásná příroda, která se v těchto místech nachází, bude muset být zlikvidována.

Projekt výstavby parku se hájí tím, že většina dřevin na místě zůstane, ale i tak dojde k výraznému vykácení stromů, aby byly zpřístupněny břehy řek. Příroda ztratí svůj jedinečný ráz. Ztratí to, co z tohoto soutoku tvořilo místo naprosto unikátní. Bude to další neposkvrněné místo, do které sáhne ruka člověka a přetvoří ho podle svého záměru, aniž by brala ohled na přírodu samotnou.

Některá pozitiva by však stavba parku přinesla. Místo by bylo více chráněné před povodněmi, zabránilo by to další zástavbě prostoru, která by jednou mohla přijít, a součástí areálu se stane i zámek na Zbraslavi. Architekti projektu vidí důsledky pro krajinu veskrze pozitivní.

Přestože společnost již vyhrála soutěž na výstavbu tohoto parku s názvem Soutok, studie zatím ale schválená není. Schvalovat by se měla někdy na jaře příštího roku. Doufejme proto, že město bude dbát na to, aby byl ráz krajiny narušen co nejméně, aby případné zásahy do přírody byly co nejšetrnější a aby si místo zachovalo to, co je na něm nejkrásnější. Jeho nedotčenost lidskou rukou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Příměstský park Soutok

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz