Hlavní obsah
Internet a technologie

Věštkyně Jolanda zpívá ve videu státní hymnu, aniž by ji skutečně někdy nazpívala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tara Winstead / Creative Commons / pexels.com

Je úžasné, co dokáže umělá inteligence. Na základě zvukových stop hlasu jej dokáže rekonstruovat a právě tímto hlasem namluvit nebo nazpívat cokoli si zamanete. Umělá inteligence nedávno přivedla zpět k životu i legendární věštkyni Jolandu.

Článek

Kdo by neznal věštkyni Jolandu. Tato svérázná kartářka se vryla do povědomí televizních diváků a uživatelů sociálních sítí svými hláškami, které se postupem času staly legendárními. Některé dokonce i svým způsobem zlidověly. Můžeme je tak dnes používat, aniž bychom věděli, že jejich autorem je právě věštkyně Jolanda.

Na Jolandě nepřitahoval její výklad karet, ale zejména její svérázný způsob vyjadřování. Řadu slov dokázala zkomolit, každá druhá věta, kterou vyřkla před televizními kamerami, nedávala smysl, často vymýšlela Jolanda i nesmyslná slovní spojení. Stala se tedy terčem influencerů, kteří z jejich hlášek tvořili desítky nejrůznějších remixů. Tito influenceři Jolandu často nazývali jako generátor náhodných slov.

Ve svém videoklipu Kouzlo použil některé z jejich hlášek i český zpěvák Kapitán Demo. A z jeho písně se stal hit z velké části právě kvůli přítomnosti hlasu nejslavnější české kartářky všech dob.

Pak ale Jolanda zmizela na několik let z televizních obrazovek. Když se pak vrátila, vypadala diametrálně odlišně a bylo vidět, že na tom není zdravotně úplně nejlépe. Krátce před svou smrtí stihla ještě natočit reklamu na nejmenovanou značku piva, ve které dostála své pověsti. Opět se jednalo o smršť nesouvisejících nebo i vymyšlených slov.

Na začátku roku 2020 zemřela tato legenda ve věku nedožitých 56 let. Už je to tedy více jak tři roky od její smrti. Nyní však díky umělé inteligence alespoň na okamžik vstala z mrtvých. Její hlas se podařilo perfektně zrekonstruovat a použít jej pro nazpívání české státní hymny. A právě tato státní hymna zpívaná legendární kartářkou je důstojnou vzpomínkou na věštkyni Jolandu.

Jolanda v tomto videu zpívá poměrně obstojně, navíc její hlas neztratil nic z originality, kterou měl za jejího života. I komolení slov bylo v jejím projevu zachováno. Intonace je v průběhu celé hymny absolutně dokonalá. Kdo Jolandu zná a alespoň jednou v životě se u jejího videa zasmál, musí toto video vidět.

Jolanda již sice dávno není mezi námi, ale její legendární hlášky s námi stále zůstávají. Možná právě díky umělé inteligenci to není naposledy, co jsme o této kartářce slyšeli.

Je úžasné, co umělá inteligence již v dnešní době dokáže. Nerekonstruuje se pouze Jolandin hlas. Umu AI bylo nedávno použito pro rekonstrukci hlasu Karla Gotta k vytvoření audioknihy k jeho životopisné autobiografii. A umělá inteligence toho dokáže mnohem víc. Za poslední roky se její schopnosti tak zlepšily, až to někoho může děsit. V minulosti totiž vznikla řada katastrofických filmů o tom, jak nás vyspělé technologie jednou zlikvidují. Tak snad zůstane pouze u filmu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz