Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vymíráme? Po silných ročnících přichází útlum. Děti jsou vzácnost, lidé se bojí o budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bayu Prakosa / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Populační boomy už máme za sebou. Teď nastupuje období, ve kterém se rodí daleko méně dětí než před lety. Pokud se situace nezlepší, začneme pomalu vymírat. Nízká porodnost je tak pro naši společnost velkým rizikem.

Článek

Ještě v první polovině 20. století nebylo nic neobvyklého, když měla matka více dětí. A to i třeba pět, šest či sedm. Nikdo se tomu nepodivoval. Dnes bychom na takovou rodinu přeci jen koukali mezi prsty.

Realitou druhé poloviny 20. století byl daleko nižší počet narozených dětí na jednu matku. Po porevolučním útlumu v porodnosti ale přišly ročníky, které se dají označit za populační boomy. Děti narozené v těchto silných ročních dnes dokončují základní školy, či začínají středoškolské vzdělání. Jenže současný stav porodnosti je alarmující. Z dětí se stává vzácnost a my brzy začneme pomalu vymírat.

Dnešní generace si s plozením dětí dávají na čas. Dříve bylo běžné mít děti hned po dovršení dospělosti, ale s moderní dobou se věková hranice matky, která rodí první dítě, posunula o mnoho let. Mladí se do toho zkrátka nehrnou. Nechtějí si předčasně ukončit mládí a užívají si, dokud to jde. Děti tak často přivádějí na svět až po 30. roku života. Často ale mají pouze jedno, a to není počet, který by naši populaci dokázal udržet.

Důvody, proč tomu tak je, jsou jednoduché. Lidé mají strach z budoucnosti, což je způsobeno světovými konflikty a politickou nestabilitou. Domnívají se také, že nemají dostatek finančních prostředků, aby mohli zajistit pro své děti vše potřebné. A tento trend by měl pokračovat. Odborníci se domnívají, že do roku 2100 klesne porodnost prakticky ve všech zemích Evropy, a to pod úroveň nutnou k udržení stability populace. A to už je alarmující.

Přitom ještě v roce 2021 tato čísla vypovídala o něčem jiném. V daném roce připadlo na jednu matku 1,83 dítěte, což sice bylo pod požadovanou hodnotou 2,1 pro udržení stability populace, avšak dalo se to považovat za krátkodobý trend. Když se podíváme na nejsilnější ročník tohoto milénia, rok 2008, zjistíme, že se v něm narodil přes 117 tisíc dětí. V roce 2021 to bylo něco přes 110 tisíc. Ten výkyv tedy nebyl tak markantní.

Jenže s nástupem nepokojů ve světě, které se dotýkají i Evropy, mluvíme zejména o válce na Ukrajině a ozbrojených konfliktech na území Izraele, začali někteří lidé pociťovat strach z toho, že by své dítě přivedli do takového světa. Zdražování, inflace, pokles reálných mezd, to vše snížilo disponibilní finanční prostředky Čechů a zavdalo příčinu tomu, že porodnost v těchto letech razantně klesá. V roce 2022 se narodilo jen 101 tisíc dětí, v loňském roce dokonce jen asi 92 tisíc dětí.

Pokud se tento trend brzy nezlepší, bude to pro budoucí generace znamenat velké problémy. Až budou silné ročníky v důchodovém věku, nebude na jejich důchody mít kdo vydělávat. A bude muset znovu dojít k razantní důchodové reformě. Populace začne vymírat, počet obyvatel se bude snižovat. Nejenom u nás, ale i v celé Evropě.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz