Hlavní obsah
Lidé a společnost

Výročí smrti princezny Diany: Svět ji miloval, přestože podváděla budoucího britského krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Russ2009 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Tragická událost, která se stala přesně před 26 lety změnila celé britské království. Nejenom lidé na ostrovech, ale i lidé po celém světě truchlili za zesnulou princeznu. Dostala dokonce přezdívku královna lidských srdcí.

Článek

Začali spolu chodit v roce 1980. Mezi Dianouprincem Charlesem to vypadalo na velkou lásku. Nebylo tak divu, že již v roce 1981 se jí tehdejší britský princ a dědic královského trůnů ze svých citů vyznal a požádal ji o roku. Ještě téhož roku se konala velkolepá svatba. Vše bylo zalito růžovým oparem lásky. Bohužel jejich společné štěstí nemělo dlouhého trvání.

Kdyby se bývala Diana s princem Charlesem nerozešla, dnes by z ní byla královna Commonwealthu a britského impéria a vládla by po boku své muže, krále Karla III., velké části současného světa. Jenže srdci prostě neporučíš. Poté, co Diana porodila následníkovi trůnu, dvě děti, Williama a Harryho, začínají se rojit spekulace o tom, že to královskému páru v manželství moc neklape. Pomalu vyplouvají na světlo i možné Dianiny aférky s jinými muži.

Princ Harry podle některých z nich není synem současného britského krále, ale Dianina instruktora jízdy na koni. Podobnost mezi Harrym a Dianiným instruktorem potvrdilo mnoho osob z jejich okolí. Diana svoje zálety obhajovala tím, že ve svém manželství trpěla již od samého začátku. Osočovala svého muže z intimního vztahu s Camillou Parker Bowlesovou, shodou okolností s nynější manželkou krále Karla III. a britskou královnou.

Přestože se Charles objevoval na veřejnosti stále s Dianou, bylo v roce 1992 oficiálně oznámeno, že pár žije odděleně. K rozvodu pak došlo o 4 roky později. Pro britskou královskou rodinu to nebylo příjemné období. Jejich obliba u veřejnosti totiž klesala, ale Dianu miloval celý svět.

Foto: Thomas Bresson / Wikipedia Commons / CC BY 4.0

Plamen svobody na pařížském náměstí, pod nímž došlo k tragické nehodě

Osudným se pro ni stalo seznámení se synem egyptského podnikatele Dodim Al-Fayedem, s nímž navázala intimní vztah. Bývalá britská princezna a svého času i budoucí královna Anglie však byla novináři a zejména paparazzi pronásledována na každém kroku, aby její skandály plnily přední stránky bulvárních plátků.

V den, kdy princezna Diana zemřela, je pronásledovalo několik paparazzi na motorce až do tunelu na pařížském Place de l´Alma. Řidič, který vezl ji a jejího partnera Dodi Al-Fayeda, byl však podle pozdějších zpráv opilý a jak chtěl s párem uniknout před paparazzi vysokou rychlostí, nakonec řízení vozu nezvládl a narazil do stěny tunelu. Auto se od stěny odrazilo a velkou silou čelně narazilo do jednoho z pilířů podepírajícího tunel.

Řidič i Dianin partner byli na místě mrtví. Jediná Diana byla v tu chvíli naživu. Po převozu do nemocnice však lékaři museli konstatovat, že zranění jsou příliš rozsáhlá a že ani operací se její život nepodaří zachránit. Diana zemřela 31. srpna 1997. Nechala po sobě dva syny ve věku 15 a necelých 13 let.

Její pohřeb byl státním smutkem. Tisíce lidí v ulicích Londýna plakali a vzdávali jí hold. Diana se stala královnou lidských srdcí. Její smrt se pro mnohé konspiratiky stala důvodem k podezírání královské rodiny z úmyslného způsobení dopravní nehody. Nic takového ale nebylo nikdy prokázáno. Princezna Diana a její dobré skutky žijí v srdcích těch, kteří ji milovali, i dnes. 26 let po její smrti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz