Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyžeňte už fiakristy z Prahy. Blokují dopravu a týrají koně pro potěšení turistů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: antigerme / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Fiakr na Starém Městě

Fiakrista. Slovo, kterému ještě donedávna nikdo nerozuměl. Dnes se o něm hojně debatuje po celé Praze. Je takové zacházení se zvířaty humánní, nebo se to dá označit za týrání? Koně v Praze slouží pouze pro potěchu turistů.

Článek

Výraz fiakrista je pro mnohé z nás asi nicneříkající výraz. Nebo alespoň donedávna byl. Jeho vysvětlení je ale jednoduché. Jedná se o majitele nebo kočího povozu taženého koňmi. A právě takových fiakristů můžeme v Praze, zejména v okolí Staroměstského náměstí, spatřit v posledních letech opravdu velké množství. Koně tam stojí prakticky za každého počasí. Ať mrzne, nebo jsou nesnesitelná vedra, koně jsou připraveni svést po zážitcích lačné turisty a ukázat jim unikátní Staré Město pražské z trochu jiné perspektivy.

Pokud se nebudeme zajímat o to, zda se takoví koně, mají, či nemají dobře, a budeme pouze účastníkem pražského silničního provozu, s největší pravděpodobností nebudeme mít fiakristy úplně v lásce. Prakticky pokaždé, když se svým vozem dostanete do Starého Města, narazíte na nějakého fiakristu, který svým spřežením brzdí dopravu v tamních uličkách. A na to řidiči v dnešní uspěchané době opravdu nemají trpělivost. A ani náladu.

Jenže cestovní ruch je odvětví, které Praze přináší nemalé peníze. Před covidovými roky navštěvovalo Prahu pravidelně kolem osmi až devíti milionů turistů ročně. Stala se tak 20. nejnavštěvovanějším městem světa. A někteří z takových návštěvníků berou jízdu v kočáře jako příjemné zpestření výletu. Co na to ale koně, kteří je musí vozit?

V posledních měsících začal doslova hon na fiakristy. Mluví se o tom, že provozování koňských povozů v centru Prahy je týrání zvířat. A to všechno jen pro potěšení turistů. Kritice byli pražští fiakristé podrobeni a lavina stížností a kritiky se na jejich hlavu snesla až v momentě, kdy jeden z koní skončil na zemi. Přestože na fotografii, která obletěla celou republiku, vypadá kůň dosti zbědovaně a vyčerpaně, ve skutečnosti mu pouze podklouzla noha.

Ani další posudky a lékařské zprávy neprokázaly, že by se těmto koním vedlo špatně. Podle dostupných informací koně netrpí a jsou naprosto v pořádku. Jenže to nyní vypadá, že fiakrům v centru Prahy bude brzy konec. Město chce jejich činnost na území Prahy zakázat. Argumentů proto mají dost. Povrchy v centru Prahy nejsou pro koně vhodné, hluk i smog jim také nedělají dobře.

Fiakry jsou pro Prahu typické a mnoho turistů si bez nich Staré Město neumí ani představit. Pokud to ale bude pro dobro koní, tak je to jediné správné řešení. Provozovatelé se ale obávají, co bude v případě zákazu s koňmi, kteří jsou na tuto práci vycvičení. Žádná optimistická budoucnost je totiž asi nečeká.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz