Hlavní obsah
Lidé a společnost

Z hráče videoher profesionálním závodníkem: Při nehodě Janna Mardenborougha zemřel člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr user GT Academy / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jann Mardenborough v GT Academy v roce 2011

Jann Mardenborough se stal ve velmi útlém věku během pár let z náruživého hráče videoher jedním z nejlepších profesionálních závodníků. Bylo mu tehdy teprve 20 let.

Článek

Jann Mardenborough je původem Brit a narodil se v roce 1991. Jeho vášní se brzy staly video hry, kde rád závodil s virtuálními auty. Stalo se to doslova jeho vášní. A tak když přišla možnost zúčastnit se soutěže GT Academy, vrhl se do toho po hlavě.

GT Academy byla televizní show, která fungovala v letech 2008 až 2016 a umožňovala zkušeným hráčům videoher Gran Turismo, aby si vyzkoušeli skutečnou dráhu profesionálního závodníka. Mardenborough se soutěže zúčastnil v roce 2011 a zvítězil nad 90 tísici hráči, což z něj učinilo nejmladšího šampiona v dějinách soutěže.

Přestože neměl Mardenborough žádné reálné zkušenosti s řízením závodních vozů, zúčastnil se závodu 24 hodin Dubaj. A jeho dobré umístění se doslova rovnalo zázraku. Pak přichází řada dalších závodů, kde se Mardenborough umisťuje na předních příčkách a často bojuje i o titul. Posouvá se rychle z nižších kategorií do vyšších a v roce 2015 už závodí za Nissan Motorsports v nejvyšších kategoriích Formule 3.

Příběh Jann Mardenborougha je příběhem o velkém snu, který se díky nesmírnému zaujetí pro věc pomalu proměňuje ve skutečnost. Své největší úspěchy zažíval tento jezdec již ve svých 24 letech, kdy se umístil v top 50 nejprodejnějších sportovců světa dle Sports Pro Media.

V roce 2023 byl natočen film Gran Turismo, který je založen na jeho životní příběhu a kariéře. Filmaři byl osloven ke spolupráci a na filmu se tak z velké části osobně podílel. Byl koproducentem i konzultantem filmu. Málokdo ale ví, že se ve filmu i mnohokrát objeví. Ve scénách, které vyžadovaly kaskadéra, si totiž sám zahrál.

Film zobrazuje jeho mládí a osobní život, start kariéry i první úspěchy. Nevyhýbá se ale ani kontroverzním tématům. Po dohodě s Mardeboroughem byla do filmu umístěna i scéna mapující jeho nevydařený závod v Nürburgringu. Tehdy se mu totiž na severní smyčce trati stala nehoda, při které zahynul jeden z diváků. Film by se bez této scény obešel, ale závodníkovi přišlo vhodné, aby snímek připomenul i tento moment jeho kariéry. Diváci se taky dozví, že jeho život nebyl jen o vzestupu a slávě, ale byl i plný omylů a selhání. Tak jako život každého z nás.

Od roku 2016 závodil Mardenborough pět let v Japonsku. Pak se ale rozhodl svou závodní kariéru přerušit. Pracoval jako vývojový jezdec pro tým Nissanu a soustředil se na natáčení filmu Gran Turismo. K závodění se na chvíli opět vrátil v roce 2023.

Jann Mardenborough žil život, jaký by si přálo mnoho z nás. Od útlého věku si plnil svůj sen a stoupal stále vzhůru. I takový vzestup má ale stinné stránky a je potřeba si uvědomit, co vše jsme tomu schopni obětovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
GT Academy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz