Hlavní obsah
Cestování

V tomto klášteře před mnoha lety zazdili jeptišku i s novorozencem. Místo děsí lidi dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mikhail Nilov / Creative Commons / Pexels.com

Historie je plná neomluvitelných zločinů, které jsou často páchány ve jménu různých náboženství. Ani křesťanství není výjimkou. V klášteře Valle Christi se stal strašný zločin, který zapříčinil prokletí a následnou zkázu celého objektu.

Článek

Pro náš příběh, který je založený na vyprávění místních obyvatel, se musíme přenést do italské Ligurie. Poblíž obce San Massimo se v Rapallu nachází klášter Valle Christi, respektive to, co z něj zbylo. Býval to ohromný a vyhlášený křesťanský komplex. Odehrál se zde však hrozný zločin, který vedl ke zkáze celého kláštera.

Dnes zde najdeme jen trosky a pár zachovalých místností a prostor, které můžete navštívit. Nedoporučuje se sem však chodit v noci. Ze zbytků kláštera je dnes vskutku strašidelné místo. Přitom se jedná o úžasnou ukázku gotické architektury. Stavba kláštera se datuje kolem roku 1200 a svým účelům sloužil až do druhé poloviny 16. století. A co se tu tedy vlastně tenkrát stalo?

Foto: Mikhail Nilov / Creative Commons / Pexels.com

Kdysi dávno se tu prý jedna z jeptišek zamilovala do svého pastora. Nejprve se vztahu bránila, protože byl pro ženu jejího postavení nepatřičný, ale nakonec se své lásce poddala. Vztah s farářem se jeptišce dařilo utajit, ale po několika měsících tajných schůzek otěhotněla. Brzy si jejího rostoucího bříška všimly i ostatní jeptišky.

Těhotná jeptiška, navíc s farářem, nebyl v tehdejší době pouze skandál, církev tento čin označila za svatokrádež. Jediným možným trestem za takový prohřešek pak byla pro jeptišku smrt. Počkalo se tedy, dokud jeptiška neporodí, a pak byla i spolu s novorozencem zazděna v jedné z početných cel.

Od té doby se okolím šíří svědectví, že za noci je možné z kláštera slyšel srdceryvné sténání matky a jejího dítěte. Mnoho skeptiků klášter navštívilo, aby tato svěděctví vyvrátili ve snaze dokázat, že se jedná pouze o poryvy větru, který prochází prostory kláštera.

Pokud si ale myslíte, že jsou tyto báchorky spjaté s dobou středověku, kdy byli lidé takovým řečem schopni uvěřit, tak se mýlíte. Nová svědectví se objevují i v současnosti. Hovoří se o třech chlapcích, kteří nedávno klášter za noci navštívili. Byla tehdy noc a na místo padla mlha. V útrobách kláštera chlapci uslyšeli nářek zazděné jeptišky, jak lká. Když se k tomu přidal ještě pláč dítěte, utekli chlapci rychle z tohoto kláštera a už se sem nikdy nevrátili.

Foto: Pixabay / Creative Commons 0 / Pexels.com

Je skutečně možné, že zazděná jeptiška nenašla klid a její duch je stále v klášteře přítomen, aby připomínal zločin, který na ni byl spáchán? Nebo je to vše jen shoda okolností a za mýtem stojí bujná lidská představivost? Ruiny gotického kláštera totiž přímo vybízejí k tajemným povídáním, jako je toto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz