Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zapomeňte na 5 týdnů dovolené. Některé firmy už nabízejí přes 8 týdnů volna či nekonečnou dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Pro správnou pracovní hygienu je dovolená naprostou nutností. V dnešní uspěchané době už 4 zákonné týdny často nestačí. Mnoho firem tak již roky nabízí jeden týden dovolené navíc, ale i to přestává stačit.

Článek

Přiměřený čas odpočinku je nezbytný pro to, abychom v práci podávali stále stejně dobré výkony. Stát v tom k zaměstnancům ale příliš shovívavý není. Zákonná dovolená totiž činí pouze 4 týdny. Všechno, co poskytuje zaměstnavatel na rámec těchto 4 týdnů, je považováno za benefit.

Mnoho zaměstnavatelů tak již roky nabízí 1 týden navíc. Podle průzkumu je takových zaměstnavatelů více jak jedna třetina. Jenže brzy se takový benefit začne brát jako samozřejmost a zaměstnanci si na něj rychle zvyknou. Firmy tak nyní hledají způsob, jak opět nabídnout svým zaměstnancům něco navíc, co je bude motivovat k vyšším výkonům. Průkopníkem je v této problematice Česká spořitelna.

Ta svým zaměstnancům nabízí více jak 8 týdnů volna, konkrétně 42 dnů. Základní dovolená činí 5 týdnů, ale zaměstnanci mají možnost využít 5 dnů zdravotního volna, tzv. sick days. K tomu jim banka přidává ještě každý měsíc 1 den volna bez udání důvodu k zařízení osobních věcí. To dělá dohromady právě oněch 42 dnů volna. A to už je jistě motivující. Takový benefit je však ojedinělý. Firmy, které obvykle nabízejí 5 týdnů dovolené, přidávají svým zaměstnancům pouze 2 až 3 dny zdravotního volna navíc.

Zdravotní volno je určeno pro situace, kdy se například ráno vzbudíte s migrénou či jiným zdravotním problémem, který pravděpodobně nepotrvá déle než tento jeden den. Nemusíte tak k lékaři pro neschopenku, ani si brát dovolenou. Dny zdravotního volna by však měly sloužit jen a právě tomuto účelu. Zaměstnanci by si s jejich pomocí neměli uměle navyšovat dovolenou. To znamená, že by sick days měly stát samostatně a neměly by být přímo napojeny na čerpání dovolené. Ale samozřejmě vždy záleží na konkrétní domluvě se zaměstnavatelem.

Slyšeli jste někdy o nekonečné dovolené? Tzv. nekonečná dovolená vám umožní po vyčerpání vlastní dovolené čerpat další dny placeného volna. Má to ovšem svoje podmínky. I když máte jako benefit nekonečnou dovolenou, není možné chodit jednou měsíčně do práce a zbytek trávit doma. Nárok na dovolenou navíc je možný pouze v případě, že máte svou práci v daném období odvedenou. Tyto navíc vybírané dny dovolené by tak neměly mít vliv na vámi odvedenou práci, ani nikterak narušovat chod firmy například tím, že by vás musel někdo zastupovat.

Zaměstnavatel vám tak za vaši výkonnost a odvedenou práci nabízí volno navíc. Na druhou stranu vybírání takové dovolené příliš často může na zaměstnavatele působit, že máte málo práce a že jsou na vás kladeny příliš nízké nároky, takže s vybíráním nekonečné dovolené je třeba být opatrný. Existují totiž i zaměstnavatelé, kteří takový benefit nabízejí, ale vzhledem k povaze a časové náročnosti práce jej zaměstnanci stejně nemohou využít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz