Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zdálo se mi o slonech: Nádherně ilustrovaná kniha, která potěší děti a překvapí dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Fousková (se svolením)

Pokračování úspěšné knihy „Navěky duší slon“ autorky Moniky Fouskové se prvnímu dílu vyrovná ve všech ohledech a v mnoha ho i předčí. Bavit bude opět zejména děti, ale nejeden skrytý význam v něm najdou i dospělí.

Článek

Monika Fousková je českou nadějnou autorkou a ilustrátorkou, která v roce 2020 vydala svoji prvotinu s názvem Navěky duší slon, která nám skrze malého brouka vypráví příběh o nerozlučném přátelství dvou zcela rozdílných zvířat. Hlavní postava brouka totiž žije na sloní kůži, a přestože se svému mohutnému kamarádovi nemůže vzrůstem rovnat, v mnoha ohledech se s tímto velikánem ztotožňuje a zůstává tak navěky duší slonem.

Foto: Monika Fousková (se svolením)

Příběh byl napsán zejména pro dětské publikum. Velkou oblibu si však získal i u dospělých. Obsahuje totiž mnoho skrytých významů, mouder a poselství. Objevit je mohou jak děti, tak i dospělí. Každý si v knížce najde to své.

První kniha nás měla seznámit s prostředím a životem brouka a jeho přátel. Teprve v jejím závěru došlo na setkání, na které žádný z obyvatel zvířecí říše nezapomene. Na setkání s lidmi. Jenže ke štěstí našemu malému broukovi stále něco chybí. A o tom je právě tato druhá kniha.

Foto: Monika Fousková (se svolením)

Zdálo se mi o slonech plní sen zvířecích kamarádů, kteří se touží potkat s dětmi. Přestože zpočátku k sobě nemají důvěru, postupně se z nich stávají velmi dobří přátelé a společně se vydávají na cestu plnou dobrodružství a zábavy, ale i nástrah a nebezpečí. To vše pod rouškou zimy a blížících se vánočních svátků. Kniha malým čtenářům ukazuje, jaké mohou být důsledky neuváženého rozhodnutí a jak těžké je se s takovými následky vyrovnat. Zároveň ale poukazuje na to, že pokud má člověk či zvíře přátele, není nemožné prakticky nic.

Kniha je psána velmi vzletným jazykem, který dokáže zaujmout a obohatit slovní zásobu dětí. V průběhu knihy se objevují stále nová zvířátka a jejich popis zapojuje dětskou fantazii, která je vtáhne přímo do centra příběhu. K tomu jim ale pomáhají i nádherné ilustrace, kterými je kniha protkaná a které jsou vlastním dílem autorky knihy. Ze stránek tak na nás vykoukne žirafa, tučňák, sloni v objetí chobotů, ale i něžný vztah mezi mámou medvědicí a malým medvídětem.

Foto: Monika Fousková (se svolením)

U nás v rodině měla kniha nevídaný úspěch. Čteme ji našim ratolestem před spaním již podruhé a jsou to společné chvíle, na které se všichni těšíme. To bylo i autorčiným záměrem. Nejde tak o samotnou knihu, jako o čas, který při jejím čtení strávíme s našimi dětmi. To jsou totiž ty nezapomenutelné chvilky, které nám už nikdo nevezme.

Jsme rádi, že je stále možné, aby u nás vznikla kniha, která je tak jemná a přátelská. Monika Fousková vytvořila příběh, který bude ještě dlouho ožívat v našich ložnicích těsně před usnutím. A možná i po usnutí se nám bude zdát o slonech.

Zpracováno na základě knihy „Navěky duší slon“ a rozhovoru s autorkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz