Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žebrácké gangy najdete i v Praze: Žebrat smějí jen vyvolení, mají své rajóny a o peníze se dělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mart Production / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Když potkáte na ulici hlavního města bezdomovce nebo žebráka, ani vás nenapadne, že to, co si vydělá, podléhá kontrole žebráckých gangů, kterých je plná Praha. Nejvíce pravidlům podléhá například Václavák, najdete je ale i v metru.

Článek

Aby žebráci nenarušovali pořádek v hlavním městě, jsou vyhláškou stanovena místa, kde se smí žebrat, stejně jako místa, kde by k žebrání docházet nemělo. Jenže právě to je žebrákům v mnoha případech jedno. Město se sice snaží dělat všechno pro to, aby jiné obyvatele Prahy a turisty takoví žebráci neobtěžovali, zbavit jich město úplně ale není v jeho silách.

Jedna věc je, když procházíte kolem klečících žebráků na ulici, kteří tam často mají papírovou ceduli, na které mají stručně popsán svůj životní příběh nebo situaci, do které se dostali. V takovém případě je ale pouze na vás, zda se rozhodnete takovému člověku něco přispět či nikoli. Nikdo vás k tomu nenutí, nikdo vás neobtěžuje. Pak jsou ale žebráci, kteří se vás přímo dotazují, chodí za vámi a snaží se z vás nějaké peníze vymámit.

Nešvarem jsou i žebráci cestující linkami pražského metra, případně i tramvajovými linkami, kteří obcházejí všechny pasažéry a žebrají od nich finanční prostředky. Mnohdy u toho ani nemluví, jen ukazují ceduli, na které je opět popsána jejich životní situace.

Na Václavském náměstí funguje žebrácký gang, někdy také označovaný jako žebrácká mafie. Tento gang si rozdělil Václavské náměstí na zóny. Do těch nejvýnosnějších lokalit pak nesmí vkročit žádný jiný bezdomovec či žebrák, jinak si koleduje o velké problémy. Tím nejvlídnějším, čeho se takový cizinec může dočkat, je vykázání. Pokud ale neuposlechne, pak může dojít i na extrémnější způsoby vyhoštění.

Při žebrání totiž rozhodně nejde o malé peníze. Někteří žebráci si mohou vydělat i tisíce korun denně. Ti nejšikovnější si v hlavním městě přijdou třeba i na deset tisíc korun. Jenže pokud chtějí žebrat právě na Václavském náměstí, kudy projdou denně davy turistů i místních, pak musí respektovat rozdělení náměstí na zóny i hierarchii v této žebrácké skupině.

Pokud si myslíte, že si žebráci z Václavského náměstí mohou nechat vše, co si žebráním vydělají, pak jste na velkém omylu. Vzhledem k tomu, že se s největší pravděpodobností bude jednat o žebráky, kteří k žebrání na těchto místech museli dostat povolení od žebráckého gangu, musí určitou část svého výdělku odevzdat tak, aby byla dodržována hierarchie. V opačném případě jim žebrání na těchto místech nebude místní mafií povoleno.

Přestože gang operuje na Václavském náměstí prakticky nonstop, náhodný kolemjdoucí nemá možnost si toho vůbec všimnout. Žebrácké vyřizování účtů probíhá až na výjimky zcela nenápadně, aniž by to narušovala městský pořádek. A tak si tito bezdomovci žijí ve svém vlastním světě. Většina z nich ani netouží po změně, je spokojená s tím, jaký život vede a kolik si na svůj život v ulicích Prahy vydělá.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz