Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zlatá naše vláda. Názory slovenské ministryně kultury jsou za hranou, podporuje rasismus a homofobii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matica slovenská / Wikipedia Commons / CC0

S čistým svědomím můžeme prohlásit, že máme skvělou vládu, protože ani jeden z našich ministrů nedělá našemu státu takovou ostudu, jako ji dělá Slovensku tamní ministryně kultury. Nad jejími názory a projevy zůstává rozum stát.

Článek

Martina Šimkovičová je v současné době slovenskou ministryní kultury. Předtím ale měla k politice hodně daleko. V roce 1998 se stala moderátorkou hlavních večerních zpráv na televizní stanici Markíza. Později měla vlastní pořad, ten byl však brzy zrušen kvůli nízké sledovanosti.

Televize Markíza s Šimkovičovou rozvázala spolupráci v roce 2015, když začala moderátorka na sociálních sítích vyjadřovat své velmi negativní názory na migranty. V témže roce to ještě zkusila jako tvář slovenské dezinformační a konspirační televize. Ani tam ale úspěchy neslavila. A tak se z ní stala politička. V roce 2016 kandidovala v parlamentních volbách, od roku 2023 je slovenskou ministryní kultury. A to, co dokáže takto vysoko postavená veřejná osoba vypustit z úst, je někdy s podivem.

Martine Šimkovičové totiž nevadí pouze migranti, ale má negativní názor i na další menšiny. Z poslední doby stojí za zmínku její vyjádření, ve kterém tvrdí, že za nízkou porodností stojí LGBT komunita. Už v principu tento výrok nedává smysl, ale Šimkovičová ho žene doslova do extrému. Tvrdí, že je tu přetlak LGBT osob, u kterých není možné zplodit vlastní potomky, a tak porodnost klesá. Podle ministryně je s tím potřeba něco dělat, protože Evropa kvůli nim vymírá. Za takový výrok by se měl stydět žák základní školy, natož pak ministryně kultury.

Právě za tento výrok to ale ministryně pěkně schytala. Bylo na ni dokonce podáno trestní oznámení. A není divu. Taková slova podněcují homofobii a celkově vytvářejí ve společnosti nenávistné prostředí. Jak se vůbec ministryní kultury mohla stát osoba, kterou z televize vyhodili za její nenávistné a rasistické výroky?

Na jaře letošního roku podepsalo více než 80 tisíc lidí petici za odstoupení Šimkovičové z její funkce. Ani lidem na Slovensku se totiž nelíbí, jak Šimkovičová svůj úřad vede. Veřejně je dokonce označována za ministryni nekultury.

Už dříve se ministryně o LGBT komunitě vyjádřila jako o lidech, kteří okolí vnucují svůj pochmurný styl chování. Ostudu si ale udělala už krátce po nástupu do funkce, kdy poslala dopis našemu ministrovi kultury Martinu Baxovi. V něm se sice snažila vyjádřit, že přesto, že už neexistuje Československo, mají tyto dva státy k sobě i nadále velmi blízko. Schytala ale drsnou kritiku. Vyčítalo se jí, že její sloh byl na úrovni žáka základní školy, že v něm bylo mnoho faktických chyb týkajících se zejména Tomáše Garrigue Masaryka, na kterého se v dopise odkazovala. Taktéž byl dopis stylisticky velmi slabý a obsahoval mnoho pravopisných chyb.

Martina Šimkovičová svým chováním a výroky dokazuje, že do politiky prostě nepatří. A my v Česku můžeme být šťastní, že máme vládu, jakou máme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz