Hlavní obsah
Zdraví

Zlaté mléko: Zázračný elixír zdraví, který si doma zvládne připravit každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karl Solano / Creative Commons / pexels.com

Zlaté mléko má mnoho různých názvů, ale princip jeho přípravy zůstává stejný. Jen tři ingredience, ze kterých vytvoříte zázrak, elixír, který pročistí vaše ledviny, krev, a dokonce ještě zhubnete.

Článek

Zlaté mléko je zázrakem domácí lékárničky. Kromě tohoto označení se pro jeho pojmenování používají i výrazy jako golden milk, kurkumové mléko nebo kurkumové latté. Existuje mnoho variant zlatého mléka, které si můžete připravit, ale základní suroviny tohoto elixíru jsou pouze tři: mléko, kurkuma a med. Už sama tato kombinace umí opravdové zázraky.

S pojmem zlaté mléko se můžeme setkat již v staroindické ajurvédě, kde je tento nápoj popisovaný jako elixír zdraví. Kurkumu známe jako koření a většina z nás ji má doma ve své kuchyni, přitom ani často netuší, jak zázračný tento žlutý či zlatavý prášek ve skutečnosti je. Kurkuma má totiž hojivé účinky a je to velmi silný antioxidant. Pomáhá při zánětech v těle a posiluje lidskou imunitu. Pravděpodobně zabraňuje i růstu metastáz.

Pokud si chcete připravit opravdu chutný nápoj, který navíc bude mít blahodárné účinky na vaše tělo, přidejte do směsi mléka a kurkumy ještě med, neváhejte ho však dochutit ještě trochou chilli či špetkou pepře, kardamonu a skořice. Pokud máte rádi čerstvý zázvor, můžete přidat i ten. Při jeho přípravě však nezapomeňte mléko nejprve ohřát, teprve poté do něj nasypat všechny sypké složky. Promíchejte a minutku dvě povařte. Teprve poté je zlaté mléko vhodné ke konzumaci. Uvidíte, že si dokonce pochutnáte.

Když budete pít tento nápoj pravidelně, zcela jistě vám pomůže s vaším trávením. Může vás zbavit křečí v břiše a nadýmání. Dokáže vybalancovat vaši střevní mikroflóru. Nejznatelnější účinky však bude mít na vaši pleť. Po konzumaci zlatého mléka se vám zlepší její stav, obzvláště pokud trpíte na akné, nebo máte na pokožce nějaký ekzém. Pokud chcete rychlejší výsledky, je možné zlaté mléko aplikovat přímo na postižená místa.

Ti, co stále řeší diety, určitě ocení, že kurkuma urychluje metabolismus, takže při pravidelné konzumaci tohoto nápoje, můžete i zhubnout. Zlaté mléko ale pomáhá i při nachlazení. Zmírní bolesti ve vašem krku či rýmu. Po kurkumě budete i lépe spát a dojde k pročištění vašich vnitřních orgánu jako jsou ledviny a játra.

Hlavní, o co při konzumaci zlatého mléka jde, je kurkumin, který je to, co tělu nejvíce prospívá a je právě jednou ze složek kurkumy. Jde tedy o to, aby se kurkuminu dostalo do těla co nejvíce. A k tomu vám podle studií dopomůže právě černý pepř. Pokud přidáte do zlatého mléka alespoň špetku černého pepře, přijme vaše tělo daleko více kurkuminu, protože právě černý pepř pomáhá zvyšovat vstřebávání kurkuminu, a to až o 2 tisíce procent.

Zlaté mléko si samozřejmě můžete koupit již připravené, ale doporučujeme, abyste si ho doma připravili sami. Přidáte si do něj jen ty ingredience, které z něj vytvoří nápoj, co vám bude opravdu chutnat. A navíc je elixír zdraví hotový doslova za pár minut.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz