Hlavní obsah
Cestování

Zvěřínský zámek v Německu je jako z pohádky. Desítky věžiček se tyčí na ostrově obklopeném jezerem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Elisabeth S. Meyer-Lassahn / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zvěřínský zámek

Německo je jedním z našich největších sousedů. A stejně jako mohou Němci v Česku objevit mnoho krásných pamětihodností, stejně tak můžeme i my objevovat nádherné stavby u našich sousedů. Zvěřínský zámek rozhodně stojí za to.

Článek

Německo je země, která kulturně-historickým bohatstvím doslova překypuje. Na seznamu Světového kulturního dědictví Německo má zapsáno celkem 54 památek a tím se blíží Itálii, která má takových zápisů nejvíce na světě, celkem 60. A právě jednou z těchto památek je i německý zámek Schwerin, což se do češtiny překládá jako Zvěřínský zámek.

Zvěřínský zámek najdeme u Zvěřinského jezera ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko jen několik desítek kilometrů od Hamburku. Nachází se na malém ostrůvku, který je dnes s pevninou spojen dvěma mosty. Jeden z nich je pouze pro pěší, po druhém se mohou na ostrov dostat i motorová vozidla.

Foto: Carsten Steger / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Letecký pohled na Zvěřínský zámek

Stavba na ostrově je doložena k polovině 10. století. Tehdy tu ale byl postaven slovanský hrad, neboť v té době bylo toto území ještě stále osídleno Slovany. Dnešní podobu jako zámek získala stavba až v polovině 19. století. A je to vskutku monumentální dílo. Při jeho přestavbě na zámek bylo využito historizujících prvků, takže nám tento novorenesanční zámek může ve velké míře připomínat francouzské zámky na Loiře. Přezdívku si ale zámek vysloužil jinou. Říká se mu Neuschwanstein severu.

Důvod k této přezdívce je prostý. Zámek vznikl v podobném slohu a prakticky ve stejné době jako slavný zámek šíleného krále. Jenže na rozdíl od Neuschwansteinu tato stavba působí věrohodně, není přehnaně barevná a zachovala si dekorum starých zámeckých staveb. Do místa, kde je umístěna, tak skvěle zapadla, jako by sem patřila odjakživa.

Z vyhlídek na zámek upoutá množství jeho věžiček, těch můžeme napočítat desítky. Některé z nich jsou menší a tvoří pouze ozdobu střechy, jiné jsou svébytnými věžemi dávající najevo majestátnost celé stavby. Hlavní věž zámku se jako jediná liší od těch ostatních. Má střechu zlaté barvy a slunečními odrazy doslova září do okolí.

Foto: Maschinenjunge / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na Zvěřínský zámek je z okolí mnoho krásných výhledů

Malý zámecký park kolem Zvěřinského zámku se při návštěvě tohoto místa nesmí vynechat. Svou rozlohou je sice zanedbatelný, ale můžeme tu objevit mnoho zajímavých míst. K vidění je například vyhlídka na jezero z uměle vytvořené skalní plošiny nebo most spojující ostrov s jeho výběžkem. Z každé strany zámku je z parku zcela jiný výhled na město Zvěřín a jeho okolí.

Od roku 1993 je zámek sídlem parlamentu spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko, dříve tu bývala například škola nebo muzeum. I přesto je ale možné zámek navštívit jako kulturní památku. Prohlídka zámku s průvodcem zabere zhruba kolem hodiny, během níž se projdete starými hradními sály i novými reprezentativními místnostmi zámku. Prohlídka tak rozhodně stojí za to.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Meklenbursko
Přední Pomořansko

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz