Hlavní obsah
Obchod a průmysl

7 let čekání na dodání první stíhačky? Skoro stejné, jako když kupujeme nové auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

První letouny Lockheed Martin F-35A Lightning II bychom mohli dostat v roce 2031. Poslední kus do roku 2035. Zdá se vám to dlouho? A na nové auto čekáte jak dlouho?

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová v pondělí společně s americkým velvyslancem podepsala smlouvu na nákup letounů Lockheed Martin F-35A Lightning II 5. generace. A čekací doba? Dodávány by nám měly být v rozmezí let 2031–2035.

Ne, není to dlouho

Ani není potřeba kalkulačka, abychom si jednoduše spočítali, že první letouny fyzicky dostaneme za 7 let. Ty poslední potom za 11 let. Tyhle termíny pochopitelně mohou vyvolávat otázky a bouři nevole. Ale fakta jsou celkem jasná. Ne, není to dlouho a má to i své logické opodstatnění.

Máme Gripeny

V první řadě je třeba připomenout, že na ochranu našeho vzdušného prostoru máme švédské gripeny. Pokud by snad někdo chtěl naší armádě vytýkat plýtvání finančními prostředky, bylo by toho dokonalou ukázkou především to, když bychom stále funkční, spolehlivé a sloužící gripeny šmahem vyškrtli a místo nich začali používat letouny F-35.

Když nám JAS-39 Gripen stále slouží, není sebemenší důvod zbavovat se ho obratem. V řeči čísel, jejich pronájem by měl skončit v roce 2027, v případě uplatnění opce v roce 2029. Zároveň se jedná o dalším možném prodloužení a dá se očekávat, že české nebe těch pár nenavazujících let bez ochrany nebude a smlouva se prodlouží.

Nejsou to housky na krámě

Letadla, a je úplně jedno jaká, prostě nejsou housky na krámě. Nelze přijít, ukázat a odejít se zvoleným počtem kusů. Příkladem může být třeba takový Airbus, který měl ke konci loňského roku předobjednávky na 2 319 kusů. Ročně přitom dokázal dodat jen lehce přes 700 kusů svých letadel. A to mluvíme o tom, že loňský rok byl z hlediska dodávek rekordní. To takový Boeing, ten dokázal dodat jen přes 500 letadel ročně. To nejsou ani dvě denně. Takže i v civilní letecké dopravě se prostě čeká.

Skoro jako u auta

Z letecké dopravy pojďme třeba do té automobilní. A shrňme si fakt, že na první Lockheed Martin F-35A Lightning II budeme čekat zhruba 7 let. A tuhle dobu si porovnejme třeba s autem, kterým je Tesla Cybertruck. V roce 2019 byl totiž tento vůz oficiálně představen a byly také spuštěny první předobjednávky. A dodávky tohoto unikátního elektromobilu? Začínají v podstatě až v letošním roce. Ano, počítáte správně, je to pět let.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cesko-vstupuje-do-nove-ery-cernochova-podepsala-smlouvu-na-nakup-f-35-40458852, https://aeroweb.cz/clanky/8550-rok-2023-vyhral-airbus-boeing-porazil-o-200-letadel, https://vtm.zive.cz/clanky/tesla-uz-ma-pres-200-tisic-predobjednavek-na-cybertruck-a-to-jeste-nevysla-ani-zadna-reklama/sc-870-a-201346/default.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz