Hlavní obsah
Lidé a společnost

A dýchat ve vašem autobusu, pane řidiči, můžu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Demokracie končí u dveří autobusu. Jakmile uděláte krok do neznáma, začíná diktatura. Řidič zde vládne tvrdou rukou.

Článek

Jezdil autobusem, ale nastupovali mu tam lidi. I touhle parafrází na známou větu z díla Hospoda na mýtince, lze okomentovat některé zážitky z jízdy veřejnou dopravou, konkrétně autobusem. Jakmile vstoupíte do pomyslné jámy lvové, začínají zde platit poměrně striktní pravidla. Buď na ně přistoupíte, nebo vystoupíte.

Máš hlad nebo žízeň?

Tak to máš smůlu. Pokud se chceš s chutí zakousnout do svačiny a zjistí to řidič, čekej pár nevybíravých slov o nevychovanosti a o tom, že podobné jednání je zakázané. Stejně tak mysli na to, že může být zakázané také pití. Proč? No, protože v obou případech může hrozit, že znečistíš autobus. Co na tom, že pár drobků z rohlíku je nic, oproti blátu na botách, nebo že jsi nápoj naposledy vylil ve svých čtyřech letech. Automaticky je z tebe děláno čuně, které se musí občerstvit až po vystoupení. I kdybys měl mít mžitky z hladu a dehydrataci.

Bacha na to okno!

Běda, jak cestuješ s dítětem, které ti začne něco ukazovat. A svou ruku přiloží na už tak znečištěné sklo. Když tenhle pohyb neunikne řidiči, máš problém. Hned tě pokárá, že to po tvém dítěti bude muset leštit. No, při pohledu na to sklo je patrné, že hadr v ruce neměl dobrých pár týdnů. Obtisky mastných vlasů na skle jsou patrné snad u každého okna. Ale dětská ručka, ta vadí.

Teplota je optimální

Teplota začíná stoupat, otevíráš okno ve snaze se trochu ochladit. Je dobré to udělat hodně nenápadně. Když to řidič zjistí, hned se na tebe oboří, že v klimatizovaném autobuse se okna neotvírají, že se chladí centrálně. No, to možná ano, ale to by řidič musel klimatizaci nejdříve zapnout, nebo nastavit optimální teplotu. To se ale ani po zavření okna stejně nestane.

Buďte potichu

Vykřikne vám dítko, která vám chce ukázat něco venku? Problém. Bavíte se normálním hlasem s partnerkou? Další problém. Řidič se rázem mění na bachaře, který si plete veřejný dopravní prostředek pro občany s vězeňským autobusem, kde se nesmí ani špitnout.

A dýchat smím?

Zatím naštěstí ano, ale ne moc hlasitě, a ne moc zhluboka. Ale možná v budoucnu řidič usoudí, že i tohle je špatně. Tak šťastnou cestu.

Anketa

Cestujete autobusem?
Ano, pravidelně
49,4 %
Jen výjimečně
35,3 %
Ne, volím jiné možnosti
15,3 %
Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz