Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ano, pořádná zahradní grilovačka je hazard se zdravím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Češi jsou přeborníci v grilování. S každým rozpálením grilu si ale začínají huntovat své zdraví.

Článek

Slunce svítí, nebe je bez mraků, teplé odpoledne přechází v teplý večer. Ideální podmínky pro sezvání několika přátel na zahradní grilovačku. Kromě příjemných zážitků si také pořádně zhuntujeme naše těla, protože každé grilování je hazard se zdravím. Věděli jste to?

Co všechno nám hrozí?

Když si přečtu, co všechno člověku při grilování hrozí, tak aby se skoro bál vytáhnout gril a rozpálit. Ten výčet možných rizik a zdravotních problémů je skoro nekonečný. Stejně jako látky, které do těla dostáváme. Namátkou třeba karcinogenní látky, tuk, soli. Špatná je jakákoliv spálenina na mase, stejně jako kouř, který jídlem prostupuje.

A to nemluvím o tom, že u grilování se také velmi často pije alkohol. I malé dítě samozřejmě ví, že škodí zdraví. Pro naše tělo je to jed, který dává zabrat především našim játrům. A když to s ním přeženeme, může dát zabrat našemu organismu i další den až dva po konzumaci, než se z té kocoviny skutečně dostaneme.

A jinak žijeme zdravě?

Já nepopírám, že grilování spolu s popíjením piva našemu tělu neškodí. Určitě ano. Na druhou stranu si ale říkám, co v dnešní době vlastně neškodí? Vyjdu před dům a zhluboka se nadechnu černého kouře, který vytvořil sousedův právě nastartovaný letitý diesel. O pár stovek metrů později mi pod nosem přistane zápach z nedaleké továrny, která používá údajně ty nejnovější filtry na svých komínech.

Vstupuji do své kanceláře, která sídlí v budově, která je postavena bůh ví kdy a bůh ví z čeho. Na hlavních chodbách je patrná desítky let neřešená plíseň a co se odehrává mezi původním stropem a podhledem ze sádrokartonu, to radši nechci vědět. Když mám padla, trousím se centrem města, čichajíc zplodiny desítek osobních a nákladních aut, stejně jako autobusů. A než se dostanu domů, nakoupím potraviny, které jsou vyrobené, kdo ví, z čeho a o různá více či méně škodlivá éčka v nich není nouze.

O kolik?

Tak si říkám, o kolik mi ta jedna grilovačka vlastně zkrátí můj život? Když to porovnám s tím, v jakém světě žiji, kolik věcí mé zdraví ohrožuje a já s tím nemohu nic dělat. Skutečně mě spasí to, že místo abych hodil flákotu masa na gril, ji radši hodil do horké vody, nebo do parního hrnce?

Ne, díky. Život si máme užívat a pokud budu kupovat kvalitní maso, budu ho správně skladovat a dobře ho tepelně ošetřím. A pokud to s tím pivem u grilu nijak nepřeženu, nebudu nikdy grilování považovat za nějak extra nezdravé, v porovnání s tím, co mi hrozí kdykoliv jinde a jindy. Nepopírám, že rizika tu jsou, samozřejmě, že ano. Ale pro mě jsou přijatelná. Já to risknu, protože na odpolední a večerní pohodu spojenou s přáteli a dobrým jídlem z grilu, prostě nic nemá.

Anketa

Snažíte se grilovat zdravěji?
Ano, za všech okolností
7,8 %
Nejdu riziku naproti, a tak se snažím
23,3 %
Ne, griluji bez ohledu na zdravotní následky
68,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Zdroj: https://www.stream.cz/10-1-otazek/grilovani-je-hazard-se-zdravim-jak-grilovat-zdraveji-63937746, https://www.khsova.cz/homepage/zdravi2020-detail/12608

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz