Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ať se ženy oblékají decentně jako muži. Nikdo na ně chlípně zírat nebude

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Léto končí, teploty klesají, ženy přidávají svršky a mizí množství úchylných a chlípných čumilů.

Článek

Zírání je obtěžování. Tak zní jedno motto kampaně Konsentu, která odstartovala toto léto v Praze. Hned po uvedení kampaň pochopitelně získala zastánce, ale i odpůrce. Já si v první řadě pokládám otázku, zda ta kampaň neodstartovala nějak pozdě? Co si budeme povídat, méně svršků na ženách způsobuje, že muži zírají více a více. A svršky z ženského těla obvykle mizí s nástupem prvních teplých dní, řekněme v červnu. Ale kampaň proti zírání vešla ve větší známost až v druhé polovině srpna. Tedy pár týdnů před tím, kdy se naše těla znovu začnou do svršků balit.

Příležitost dělá…

Ano, je to primárně oblečení, které způsobuje, že někteří lidé zírají. A teď opravdu nechci obhajovat takové stereotypy, jako že si žena může za znásilnění sama, protože se vyzývavěji oblékla. Ale neodpustím si podotknout, že žijeme ve společnosti, kde opravdu existuje pár jedinců, kteří nejsou schopni ovládnout své pudy, nejsou schopni udržet svého ptáčka v kalhotách, když vidí hodně spoře oděnou ženu. To je spouštěč, který může skončit špatně.

Stejně, jako špatně skončí váš notebook, když ho necháte viditelně na sedadle vozu. I tady je faktem, že se mezi námi najdou jedinci, kteří nectí soukromé vlastnictví a tou dlažební kostkou vám to sklo prostě vymlátí a notebook si vezmou. Příležitost dělá zloděje.

Většina mužů naštěstí ví, že i když je žena spoře oděná, není to pro ně výzvou, aby ji někde za rohem, v tmavé uličce, povalili do křoví. Stejně jako většina lidí ví, že když má někdo v autě notebook za desítky tisíc, neznamená to, že ho můžeme ukrást. Společnost je ještě v pořádku.

Co nosíme?

Já nemám absolutně nic proti tomu, že se ženy chtějí líbit. Já nemám nic proti tomu, že chtějí být sexy a že ubíráním svršků chtějí muže zaujmout, možná provokovat. Chápu, že v horkých dnech je každý centimetr látky na obtíž a čím spořeji oděný člověk vyjde, tím lépe tropické teploty zvládá.

Ano, naštěstí je naše společnost natolik v pořádku, že se nemusí bát, že by je každý druhý odtáhl někam do své jeskyně, kde by je znásilnil, protože neudrží své pudy na uzdě. Těch, pro které by to bylo opravdovým spouštěčem, je naštěstí naprosté minimum a doufejme, že jejich počet bude ubývat.

Jsou ale muži, které vyzývavě, spoře oděná žena zaujme natolik, že ač své pudy na uzdě dokážou udržet, neodpustí si zírání. A věřím, že je to pro ženy značně nepříjemné, když na ně muž doslova upřeně, neodbytně, nepříjemně, s podivným úchylným výrazem zírá. Pokud má být kampaň Konsentu zaměřena právě na tyto typy mužů, potom je zcela v pořádku. Pokud je ale zaměřena na muže, který se prostě na spořeji oděnou ženu normálně koukne, považuji to za chybu.

Co takhle pánský styl?

Představte si na ulici dvě ženy. Jedna v o číslo menším, upnutém, krátkém bílém topu. Bez podprsenky. Na nohou velmi úsporné kraťásky, ze kterých při každém pohybu vykoukne kus hýždí. A vedle ní žena oblečená spíše v mužském stylu. Klasické tričko, klasické kraťasy. Na kterou bude muž zírat? Ano, nedělejme si iluze. Bude zírat jen na tu první, protože u něj svým outfitem aktivovala jeho pudovost, zatímco ta druhá zapadla v davu.

Ne, opravdu není nutné, aby ženy chodily oblečené v pytli od brambor, kalhotách a mikinách o tři čísla větší. Úplně stačí, když se obléknou trochu decentněji. Když to v horku v tričku a kraťasech zvládneme my, muži, proč by to nemohla zvládnout i žena? Nebo opravdu je nutné, aby ven chodila skoro v podprsence a kalhotkách? Pokud to jinak nezvládne, ať se nediví, že její outfit vyvolá nějakou reakci. Někdo znechuceně odvrátí zrak, někdo se gentlemansky podívá jinam, a další bude úchylně zírat a čumět.

Spočítejte to

Navrhuji jednoduchou věc. Spočítat, kolik zíračů se v MHD objevuje v létě a kolik v zimě. Kolik zíračů neodbytně hledí v prosinci na ženu v kalhotách a bundě, a kolik jich na ženu hledí v srpnu, když má na sobě pouze top a miniaturní kraťásky. Potom si položme otázku, čím je to zírání spouštěno a jak se tomu dá zamezit. A znovu opakuji, netvrdím, že se ženy musí oblékat nemódně nebo nepohodlně. Stačí se obléknout normálně, decentně, slušně.

I já jako chlap, když jdu na ulici, chci vypadat slušně. Umytý, navoněný, učesaný, v čistém vyžehleném tričku a kalhotách. Chci nechat dobrý dojem. Ano, občas se na mě nějaká žena koukne, beru to jako kompliment, že se jí líbím, že jí přijdu sexy. Ale dovedete si představit toho zírání, když bych na ulici vyšel třeba v takzvaných „boratkách“?

Anketa

Setkali jste se už s nepříjemným zíráním?
Už ano
7,7 %
Ještě ne
92,3 %
Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Zdroj: https://medium.seznam.cz/clanek/sona-na-obtezovani-v-mhd-ma-upozornit-nova-kampan-dle-miroslava-kalouska-jde-o-zavist-80742, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/mhd-konsent-johanna-nejedlova-ondrej-prokop_2408201928_elev, https://echo24.cz/a/HpNsL/zpravy-domov-kampan-proti-obtezovani-v-mhd-schytala-kritiku-i-od-kalouska, https://www.instagram.com/p/C-pW4OUt2au/?igsh=MTVkY2U3a2R6ZjhhMQ%3D%3D

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz