Hlavní obsah
Lidé a společnost

Běžné finty realitních makléřů aneb jak se vyznat v názvosloví a nenaletět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nedopadla vánoční pohoda podle představ a místo klidu nastala taková ponorka, že si musíte hledat nové bydlení? Tak pozor, ať vás kromě manželky / manžela nenaštve i realitní makléř.

Článek

Realitní makléři jsou skoro jako pojišťovací poradci. Vesměs mladí kluci v maturitním obleku, kteří si myslí, jak ve svém oboru zbohatnou. Jejich cíl je jediný – rychle prodat produkt. Stejně jako v pojišťovnictví, i v realitách platí to stejné. Prodat, a je jedno komu. Vozíčkáři třeba byt ve třetím patře bez výtahu, rodině o třech dětech třeba miniaturní 1+kk. Důležité je jediné, aby na účet zacinkala provize.

Někdy se ale té provizi musí pomoci. Ona se, mrška, drží v kapsách lidí. A je potřeba ji co nejrychleji přemístit do kapsy realitního makléře. Ale jak? No přece lákavým inzerátem, aby byt či dům budil pocit, že lepšího na světě není. Aby to byla nemovitost, jakou svět neviděl. Jestli pročítáte inzeráty poprvé v životě, přijde vám, že jsou zcela dokonalé všechny byty a domy, co realiťáci nabízejí. Pokud už za sebou nějaký ten nákup či pronájem máte, myslíte si sice to stejné, ale místo naivního uvažování se jen smějete. A čemu?

Skvělá lokalita

Je úplně jedno, kde se nemovitost nachází. Ne že bych si snad myslel, že podobná slova píšou automaticky ke každému svému inzerátu. To bych jim jistě křivdil. Já jsem přesvědčen o tom, že jsou tak zkušení, že na všem vidí jen to dobré. Že vidí tu pomyslnou poloplnou sklenici, ne tu poloprázdnou. Takže ať je nemovitost kdekoliv, vždy je na lokalitě něco skvělého.

V realitní hantýrce je dobrá lokalita vlastně jakékoliv místo na světě. I kdyby se nemovitost nacházela na pustém ostrově, v no-go lokalitách, uprostřed průmyslové zóny, vždy se setkáte s tím, že je to dobrá lokalita. Na druhou stranu, pokud jste předchozí život bydleli například v zemljance, budete s realitním makléřem souhlasit. Někdy bych si vážně přál vidět, jak vypadá ta špatná lokalita. Patrně by vás odvezli na Sibiř, i když určitě stále s dodatkem, že jde o dobrou lokalitu pro milovníky chladnějšího počasí.

Dobrá občanská vybavenost

Úřad a pošta, základ každé dobré občanské vybavenosti. Snad neexistuje inzerát, který by to nebral jako benefit. Sice normální dospělý člověk poštu nevyužil díky přepravním společnostem, boxům a výdejním místům asi 5 let, dopis díky datové schránce také nemusel posílat, ale proč se nepyšnit tím, že tam, kde bydlí, je jedna z těch pošt, kterou nezavřeli.

No a taky úřad, marně přemýšlím, kdy jsem na něm byl naposledy a proč. Je to tak dávno, že si na to ani nevzpomenu. Sice člověk běžný dotaz vyřídí mailem a telefonem, to složitější datovkou, ale může se chlubit, že žije v místě s dobrou občanskou vybaveností, kde ten úřad má. Sice tam kvůli hloupě nastaveným úředním hodinám nikdy nepáchne (pokud si nechce vzít v práci volno), ale to je vedlejší.

No a potom je tu ta hospoda. Jde o pochybné místo otevřené dva dny v týdnu na pár hodin, aby místní alkoholická elita mohla jít na točené, ale ten institut pohostinství tu prostě je. Však manželka jistě bude zírat, až ji tam někdo vezme na romantickou večeři, tedy utopence s včerejším chlebem, zapitého týden naraženou nejlevnější desítkou.

K dobré občanské vybavenosti dnes patří pochopitelně i škola a školka. Co na tom, že to někdy je jedna vyčleněná místnost v budově obecního úřadu, kde se mísí děti od tří do deseti let. Škola to je a basta. Občanský vybavenost je prostě skvělá.

Bezproblémová dopravní obslužnost

Vlastně, proč ne. Pokud jste se na místo prohlídky dokázali dostat a potom i dojet domů, tak je místo dobře dopravně obslouženo. Nebo ne? Prostě zapomeňte na to, že k nejbližší zastávce vlaku to máte 2 kilometry a autobus jezdí jednou za tři hodiny. Chce to trochu kondice nebo plánování a na tyhle drobnosti zcela zapomenete.

A když nastanou problémy, máte přece auto. Údaj o dojezdové vzdálenosti vypadá značně pozitivně, on ten realiťák moc dobře ví, jak ho spočítat. Pokud byste čekali vzdálenost vypočtenou od vašeho domu třeba do centra, nebo k prvnímu záchytnému parkovišti, budete překvapeni. Při první jízdě autem tak budete možná volat do servisu, že vám auto chybně počítá kilometry. Nebo měnit baterii v hodinkách, že chybně stopují čas. Když potom zjistíte, že je obojí nemožné, sednete si k mapě. A ona dokonalá vzdálenost je často od cedule k ceduli. A ne po silnici, ale vzdušnou čarou. Takže vaše chyba, že máte jen auto a ne vrtulník.

Klidné okolí

Dle mnoha realitních makléřů a jejich inzerátů je klidné okolí vlastně jakákoliv lokace, kde neprobíhá technoparty déle než 7 dní v kuse. A protože i pro její účastníky by to bylo fyzicky nezvládnutelné, je takové klidné okolí vlastně všude. Ti šťastnější si mohou užívat klidu místní průmyslové zóny, jejímž benefitem je pouze dvousměnný provoz. Jiní zase profitují z klidu silnic a dálnic, letiště, skladových hal a dalších moderních rozmanitostí běžného světa.

A kdo chce mít klidněji, může jít z okraje do centra. Třeba poblíž většího obchodu, kde nonstop hučí klimatizace a agregátory. Nebo co takový klidný byt nad hospůdkou, barem nebo ještě lépe nočním klubem. Vše určitě na pár hodin denně, tak se o klidu přece mluvit dá. Tak co ho nezapsat do inzerátu.

Místo plné zeleně

K zeleni se ještě váže další oblíbené slovo – revitalizace. Takže pokud v docházkové vzdálenosti pár set metrů najdete aspoň 5 stromů nebo keřů, realiťák má za to, že vám rozhodně nelhal. A mladé, stromky, které připomínají zatím jen zapíchnuté větve v zemi, to je přece ta revitalizace. Tak si prostě počkáte dvacet, třicet let a potom uvidíte, že měl realitní makléř pravdu a ta zeleň tam opravdu je. Jen tedy během těch let budete muset do úmoru bojovat s developery, aby místo těch pár stromů nevznikl další dům, nebo alespoň parkoviště. Ale když by tam byla nabíjecí stanice, tak by se mohlo říkat, že je zelená, no ne?

Je to všechno?

Jasně že není. Ještě tu jsou přece věci, jako je částečná rekonstrukce (majitel vymaloval), k rekonstrukci dle přání nového majitele (stará ruina), dětské hřiště (tlející pařez na soukromé zahradě), nízké náklady (elektřina a plyn za vládní zastropované ceny), obchod (s nutností objednávat si pečivo), doktor (který je rád, že vůbec trefí do práce), pracovní možnosti (montovny a fabriky) a na závěr ještě ta klidná lokalita (to proto, že do takové díry nikdo soudný ani nepáchne).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz