Hlavní obsah
Názory a úvahy

Brát vysokou mzdu a nepracovat. Komunistův splněný sen v Liberty Ostrava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nechodit do práce, pobírat vysokou mzdu a užívat si života. Sen, který do konce nedokázali dotáhnout ani komunisté. V Liberty Ostrava je ale současnou realitou.

Článek

Už jsou doma čtvrt roku a nevypadá to, že by se měli v nejbližší době vrátit do práce. Situace, která je na první pohled nezáviděníhodná. Ale tahle mince má dvě strany. Ta druhá vypadá o dost pozitivněji. Zaměstnanci Liberty Ostrava pobírají plnou mzdu. A jenom tak ledajakou. Mají víc peněz, než když chodili do práce. Jak je to možné? No, protože jsou vypočítány z průměru za poslední tři měsíce. O tom všem informovaly Seznam Zprávy.

Příjemná dovolená

Tohle není nucené volno, ale vlastně příjemná dovolená. Když si ji v klasickém zaměstnání vezmete, také za dny, kdy jste doma, pobíráte mzdu. No jo, ale těchto dnů dovolené máte omezený počet. A hlavně po nich máte jistotu, že se budete mít kam vrátit. A tady nastává ten hlavní rozdíl. Zaměstnanci Liberty Ostrava jsou sice na jakési dovolené, ale troufám se tvrdit, že plnohodnotnému návratu do práce věří snad ten nejzarytější optimista, nebo snílek.

Žijeme dnes!

Jak v reportáži Seznam Zpráv zaznělo, lidé, co jsou na svých povinných dovolených za příjemnou mzdu, si volna užívají. Někteří věnují čas sobě, jiní dohánějí své osobní resty, další jezdí na výlety. Prostě pohoda. Tohle byl patrně svět, kterého chtěli dosáhnout komunisté. A nikdy se jim to nepovedlo. A já nedokážu uvěřit, že něco takového může být reálné dnes, v době kapitalismu. Kam se hrabe socík a jeho dělník na prvním místě.

Co třeba demonstrovat?

A co bude za pár týdnů, nebo měsíců? Optimisticky to v Liberty Ostrava opravdu nevypadá, takže se dá očekávat jediné. Pád, krach, konec, propouštění, zavírání. A v tuhle chvíli to patrně nastane. Normální člověk tak nějak tuší, kam to vše vede. A tak své volno využívá třeba k tomu, aby se rekvalifikoval, sebevzdělával. Nebo si už pomalu hledal novou práci. Či aktuální volný čas využil k brigádě a k současné mzdě pobírané za nic, si i něco přilepšil. Když k tomu začne i trochu šetřit, bude mít slušnou finanční rezervu na dobu, až nastane nevyhnutelné.

Ale v Liberty je jistě i ta druhá skupina lidí. Ve stylu „po nás potopa“, jsou schopni aktuální mzdy prohýřit. Volný čas využít ke flákání-se a čekání na to, co bude. A až to začne, až tahle pomyslná dojná kráva lehne a zemře, nastane ta pravá chvíle. K tomu vyrobit transparent a jít se před Liberty Ostrava bít za další prachy. Natahovat ruku směrem ke státu, aby se postaral. Daného mumraje jistě využijí odboráři, kteří si přihřejí svou socialisticko-komunistickou polívčičku ve smyslu chudáků propuštěných zaměstnanců.

Ne, to není klasická překážka v práci

Vy, méně rozumově obdaření, nejenom z Liberty Ostrava, uvědomte si jedno. Tohle není klasická zákonná překážka v práci, kdy se rozbije stroj, porouchá auto, nebo poškodí zařízení. To není věc, která se dá za pár dní do kupy, ve zdravé, bez problémů fungující firmě s potenciálem. Tohle je letadlo, kterému už došlo palivo a které padá střemhlav dolů. Ale na jeho palubě se lidé stále brodí po kolena v kaviáru a šampaňské pijí po kýblech. Tak na vaše!

Anketa

Co byste doporučili současným zaměstnancům?
Doufat, že se provoz obnoví
23,4 %
Hledat si novou práci
67,2 %
Jít po krachu demonstrovat
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz