Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chcete to bez papíru? Ne, díky. Šmelinu podporovat nehodlám, milý pane

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Řemeslník přijel, udělal svou práci a při placení se divil, že trvám na dokladu.

Článek

Sehnat někdy řemeslníka, to je očistec. Člověk by si myslel, že socialismus, kdy je bylo třeba neustále uhánět, uplácet cigaretami a chystat jim basu piva a něco na zub, je dávno pryč. Ale kdeže. Jediné, co se změnilo je to, že nevysedávají po hospodách, ale jezdí po kšeftech. A na malé fušky nemají čas. Takže bez nějaké té motivace je k sobě prostě nedostanete. Stálo mě to hodiny otravování a ukecávání, než jsem konečně sehnal někoho solidního, kdo nám udělá pár oprav v koupelně a na WC.

Tak jsem tady

Domluveno na 15:00, přijel o dvě hodiny později. Ale jsem snad v pozici, že bych si mohl dovolit mu vyčinit? S jakýmkoliv náznakem výtky by se otočil na podpatku a odjel. A pro mě by to znamenalo další martirium. Dělal jsem, jakoby nic. Připravil nachlazené nealko pivo, chlebíčky, krabičku cigaret a nechal ho, ať dělá svou práci. S tím, že když bude něco potřebovat, stačí houknout. Až na pár drobností zvládl vše sám, za necelé dvě hodinky bylo hotovo. Konečně. Po týdnech trápení zase všechno funguje, jak má. A teď to placení.

Bez papíru?

Myslel jsem si, že to obvykle býváme my, zákazníci, kdo přijdou s možností zaplatit to tak trochu bokem, bez papíru, mimo systém. Ale kdeže. Bez jakýchkoliv skrupulí s tím přišel můj řemeslník. A ani ne ve formě otázky, ale v podstatě to konstatoval, jako hotovou věc. Patrně zvyklý na standard, že na tyhle malé melouchy nikdo papír nechce. No, trochu jsem mu vyrazil dech.

Na papíru trvám

Že to bude bez papíru levnější? To je možné, ale vzhledem k částce mě nějaká ta stokoruna navíc opravdu nevytrhne. A hlavně. Papír v ruce je jistota v tom, že tu ten řemeslník opravdu byl, že opravdu něco dělal a že já, jako zákazník, to mohu jednoduše reklamovat. Ušetřit stovku a udělat to takzvaně „na dobré slovo“, to opravdu riskovat nechci. Stát se může cokoliv a reklamovat něco, na co nemám doklad a co druhá strana popře, opravdu nehodlám.

Nehledě na to, že nehodlám podporovat tuhle černotu, tuhle šmelinu a šizení daní. Já jako zaměstnanec tak musím zaplatit daně z každé koruny. Oni jako živnostníci mohou v rámci daňových zákonů taktéž slušně čarovat, mají řadu legálních možností, jak si základ daně snížit, tak proč proboha ještě tohle? Ne díky, šmelinu podporovat nehodlám, milý pane. Vystavte mi fakturu.

Anketa

Platíte řemeslníkům takzvaně "bez papíru"?
Ano, pravidelně
45,2 %
Jen když daného člověka dobře znám
24,7 %
Záleží na okolnostech
20,1 %
Ne, nikdy
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz