Hlavní obsah
Příběhy

Číšník nám doporučil jídlo. Na můj vytýkavý dotaz už nedokázal odpovědět nic

Foto: Freepik

Byli jsme s partnerkou v restauraci a chtěli jsme, aby nám jídlo doporučil personál. A pak jsme litovali.

Článek

Když nevíme, co si dát k jídlu, je ideální oslovit personál a zeptat se. Ne všude je ale personál profesionální, a tak se stává, že nám prostě nic nedoporučí. Nebo nám doporučí naprosto nesmyslné jídlo. Jako se nám to stalo nedávno.

Slavili jsme výročí

Šli jsme do trochu slušnější restaurace s tím, že tam oslavíme naše výročí. Už jsme spolu několik let a chtěli jsme si užít příjemný večer a dobrou večeři. Posadili jsme se, přinesli nám jídelní lístek a my vybírali. Protože jsme si ale nebyli úplně jistí, co bychom si měli dát a jaké víno k tomu zvolit, rozhodli jsme se, že oslovíme číšníka, ať nám poradí. Řekli jsme mu také, že zde slavíme naše výročí, že je to pro nás výjimečný den a má to být příjemný večer.

Doporučím toto

Dobrá zpráva byla, že číšník opravdu chtěl sám doporučit jídlo, které bychom si měli dát. Nebyl to jeden z těch, co pořád opakuje frázi „záleží, na co máte chuť“. To úplně nesnáším. Tento byl ochotný nám něco poradit. Jenže jeho výběr nepatřil zrovna mezi nejdokonalejší. Pravda, být tam jen tak na večeři, bez výjimečné události, asi bychom si to dali.

Ale řekli jsme mu, že máme výročí, že máme romantický večer. No, a on začal tím, že nám jako první doporučuje tatarský biftek, dále hráškový krém a jako třetí maso na česneku. Volba to není špatná, proč ne, ale zrovna pro nás dva v tuto chvíli? Opravdu někomu přijde v pořádku doporučit tohle? Být tam třeba s partou přátel, jen tak, neváhám ani vteřinu – dal bych si to, vše mám rád. Ale ve dvou, jako zamilovaný pár?

To myslíte vážně?

Když to dopověděl, podíval jsem se na něj a zeptal se ho, jestli to myslí vážně. Trochu se zatvářil, a tak jsem mu zopakoval, že máme výročí a romantický den. A zda mu tedy opravdu připadá v pohodě, při takové události jíst syrovou aromatickou cibuli v tataráku, luštěniny, které způsobují plynatost, a zakončit to česnekem, jehož odér může být cítit na metry?

Odpověď už jsem nedostal. Jen tam zaraženě a překvapeně stál. Tak jsem ho poslal pryč s tím, že si raději nakonec vybereme něco sami. Něco, co bude dobré a zároveň se to hodí na naši výjimečnou událost. To jsem nakonec udělal – a bylo to jídlo, po kterém nikomu netáhlo z úst a po kterém ani nikdo neprděl. Dobré, chutné jídlo, díky kterému jsme si užili náš den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz