Hlavní obsah
Jídlo a pití

Cizinci milují naše dobré pivo. Tak proč jim ho při hokeji nedáme ochutnat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Jestli jsme něčím vyhlášení, tak dobrým pivem. Cizincům na MS v hokeji ho ale na stadionu ochutnat nedáme.

Článek

MS v hokeji je sportovním svátkem, který se po letech vrací do České republiky. To pochopitelně přiláká davy hokejových fanoušků z různých koutů světa. Ti se nepřijeli nabažit jenom hokejových výkonů. Většina z nich ví, že naše malá zemička je známá i pro svá dobrá, kvalitní piva. Tak proč jim některá z nich nedáme ochutnat?

Staropramen, Ostravar i Prazdroj

Počet pivovarů v Česku utěšeně narůstá. Před dvěma lety překročil magickou pětistovku a je možné, že v dohledné době jich bude ještě o sto více. Pokud se na současný číslo podíváme blíže, zcela jasně dominují minipivovary, kterých je asi 515. Dále tu máme 30 pivovarů s výstavem vyšším než 200 tisíc hektolitrů za rok.

Konané MS v hokeji ale nebude jenom o výkonech na ledě. Bude také o pivu. Návštěvníci budou moci na stadionech a oficiálních fanzónách ochutnat dva, respektive tři druhy. V Praze to bude Staropramen na stadionu a Plzeň ve fan zóně. V případě Ostravy bude na stadionu čepován Ostravar a ve fanouškovské zóně stejně jako v Praze, Pilsner Urquell.

Proč jim nedáme ochutnat pivo?

I neznalému abstinentovi není nutné vysvětlovat, že tahle trojice se ve výčtu všech českých pivovarů pochopitelně řadí mezi ty velké, nebojím se říct průmyslové. Jejich charakteristickým produktem je takzvané europivo. V podstatě uniformní bezpohlavní produkt, kterým sice uhasíte žízeň, ale o nějaké lepší chuti a zážitku nemůže být řeč.

Europivo je vařeno především s tlakem na co nejnižší cenu, což se podepisuje i na samotném jeho výrobním procesu, který je často urychlován či různě modifikován. Je tedy jasné, že na takového zrzavého nápoje ve sklenici nelze moc mluvit o nějakém zajímavém chuťovém zážitku?

Chtějí pivo, proč jim ho nedáme?

Nejenom cizinci, ale i tuzemští hokejoví fanoušci mají rádi pivo. Dobré pivo, kvalitní pivo. Které zanechá nějaký pozitivní zážitek. Ale máme smůlu. Na MS v hokeji se v Praze a Ostravě bude oficiálně čepovat jenom trojice europiv.

Na jednu stranu chápu, že například v hale to z hlediska logistiky nijak udělat nejde. Ale venku u haly, ve fanouškovských zónách? Celé léto se po celé republice konají pivní festivaly se zastoupením desítek pivovarů, jejichž piva chutnají tisíce návštěvníků.

Za příklad ale můžeme dát i megalomanské akce, jako je hudební festival RFP, který v minulých letech navštívilo na desítky tisíc lidí. A ten má, kromě klasického europiva, opravdu bohatou nabídku piv z malých pivovarů. Tak proč nemůžeme dát dobré pivo ochutnat i lidem na hokeji?

Anketa

Jaké pivo preferujete?
Europiva z velkých pivovarů
36,8 %
Piva z minipivovarů
57,9 %
Pivo nepiji
5,3 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz