Hlavní obsah
Názory a úvahy

Místo rytí v hlíně dám přednost rodině. Bude to mnohem smysluplnější zábava

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vypěstovat vlastní, nebo koupit v obchodě? Z hlediska logiky musí vždy vyhrát obchod.

Článek

Dá se dnes sehnat kvalitní ovoce a zelenina? Mnozí budou tvrdit, že nejkvalitnější produkty jsou ty, které si vypěstujeme sami na zahradě. Ano, tomu se nedá oponovat, zvlášť pokud se vyhýbáme chemii. Je však nutno dodat, že náš trh nenabízí jen „obchoďákové“ plodiny. Dnes máme možnost nakoupit od malých pěstitelů a soukromých farmářů, kde se kvalita mnohdy blíží té domácí.

A tak nastává důležitá otázka. Je lepší ovoce a zeleninu kupovat, nebo se raději plahočit na vlastní zahradě, trávit čas okopáváním záhonů, rytím v hlíně, vytrháváním plevele, sázením a sklizní? Já mám jasno.

Není to zadarmo

Ano, zelenina koupená od farmáře na trhu rozhodně není zadarmo. Ale ani ta, kterou si vypěstujeme na zahradě, není bez nákladů. Často se neobejdeme bez různých substrátů, hnojiv, sazenic a případných přípravků proti škůdcům. Nezapomínejme ani na vodu na zalévání, která obvykle také není zadarmo. A zadarmo nebyl ani skleník, který jsme si pro pěstování třeba koupili.

Dalším důležitým faktorem je čas. I ten by se měl přepočítat na peníze, ideálně podle částky, kterou dostáváme v zaměstnání. Nakonec můžeme zjistit, že zajít s taškou na trh je výrazně levnější, než strávit každý den desítky minut či několik hodin prací na zahradě.

Když je to koníček…

Chápu, že pro některé je zahradničení opravdu koníčkem. Je to pro ně fajn forma relaxace a trávení volného času. V takovém případě jdou peníze stranou a vypěstované plodiny jsou bonusem. Jinak ale pěstování vlastních plodin nedává žádnou logiku – alespoň já ji v tom nevidím.

Možná je to kratochvíle pro seniory, kteří nemají jinou smysluplnější činnost. Nebo pro bezdětné, kteří nemají zajímavé koníčky. Ale pro nás, co máme rodinu, je rytí v záhonech nesmysl. Když si mám vybrat mezi tím, jestli se rýpat v hlíně, nebo se věnovat své rodině, manželce a dětem, mám jasno.

Na světě jsme jen jednou, a tak bychom měli využít každou volnou minutu k tomu, abychom dělali věci, které nás opravdu baví, a trávili co nejvíce času s našimi blízkými. Budou si moje děti více cenit toho, že jsem jim přinesl sáček mrkve, nebo toho, že jsem s nimi hodinu blbnul?

Anketa

Pěstujete si vlastní plodiny?
Ano, pěstuji
71,4 %
Ne, nepěstuji
28,6 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz