Hlavní obsah
Finance

Daň z nemovitosti za nás řeší stát. Jen musíme doufat, že přijde složenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Jednou z daní, se kterou si nemusíme lámat hlavu, je daň z nemovitosti. Nejenom, že ji za nás vyčíslí stát, ale také pošle složenku.

Článek

Většinu daní, které v našem životě platíme, musíme řešit sami. A je jedno, zda přímo, jako živnostníci či podnikatelé, nebo nepřímo prostřednictvím svého zaměstnavatele. Jsou ale i daně, se kterými si hlavu lámat příliš nemusíme. Jedná se o daň z nemovitosti. Základem je podat přiznání a potom se v podstatě nemusíme o nic starat.

Přijde složenka

Stát v tomto směru lidem mnohé zjednodušuje. Kdo už přiznání podal, tedy přiznal se k vlastnictví nemovitosti, nemusí dále skoro nic řešit. Stačí, když si počká na to, až se mu ve schránce objeví složenka. Potom stačí nezapomenout na zaplacení a od této daně je zase na rok pokoj.

Samozřejmě mohou se stát situace, kdy složenka nepřijde. Často může jít o vinu pošty. Také je dobré myslet na to, že složenka nemusí dorazit tištěnou formou do schránky, ale může přijít elektronicky, do takzvané datové schránky. Je dobré proto v těchto a následujících týdnech kontrolovat, zda už došla, nebo nikoliv.

Nejenom jedna

Pozor na fakt, že konkrétním majitelům nemovitosti nemusí dojít jenom jedna jediná složenka. Situace, kdy tak může nastat, jsou dvě. První se týká vlastnictví nemovitostí v různých krajích. Vzhledem k tomu, že nedochází k žádné koordinaci finančních úřadů, bude každý kraj rozesílat ty své. Majitel nemovitostí tak může obdržet nejenom jednu, ale i více složenek. Tedy pozor na přehled, zda počet složenek opravdu odpovídá počtu vlastněných nemovitostí.

Druhá situace s více složenkami může nastat, pokud je daň z nemovitosti vyšší, než 5 000 Kč. V takovém případě je možné zaplatit peníze ve dvou splátkách, které jsou právě rozděleny do dvou složenek.

Dva termíny

Základní, klíčový a pro mnohé jediný důležitý termín, je 31. května 2024. Do tohoto data je třeba, aby byla daň z nemovitosti zaplacena. Kdo však bude platit ve splátkách, pro toho je toto datum spojeno s termínem první splátky. Tu druhou následně musí uhradit do 30. listopadu 2024. Samozřejmě kdo se rozhodne svou daň vyšší než 5 000 Kč nedělit do dvou splátek, nemusí. Uhradit ji v takovém případě musí do květnového termínu.

Už chodí

Finanční správa začala rozesílat informace pro placení daně z nemovitých věcí na rok 2024. O výši daně z nemovitých věcí budou poplatníci informováni prostřednictvím složenky, emailu, datové schránky, nebo služby SIPO. Celý tento proces by měl být ukončen 24. května 2024, což je termín, kdy by měli dorazit dané informace všem, co je doposud nedostali.

Anketa

Týká se vás platba daně z nemovitosti?
Ano, týká
95,7 %
Ne, netýká
3,2 %
Nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 187 čtenářů.

Zdroj: https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nemovitych-veci/informace-stanoviska-a-sdeleni/2024/fs-rozesila-informace-pro-placeni-DNV-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz