Hlavní obsah
Aktuální dění

Děkujeme, že jste nám ukradli čarodějnice. Jako každý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Chtěli jsme komorní čarodějnice pro děti. Chtěli jsme pivem a klobásou vydělat na činnost našeho spolku. Máme smůlu, nikdo k nám nepřijde.

Článek

Pálení čarodějnic, dříve též filipojakubská noc, je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice, který se odehrává v noci ze 30. dubna na 1. května. Roky byly v našem malém, několikatisícovém městečku spojeny spíše s komornějšími akcemi. Místní spolky uspořádali akce pro děti, večer se konal koncert. Ideální způsob, jak se mohli vyblbnout děti i dospělí a jak mohli místní spolky vydělat nějakou tu kačku.

Ukradli jste nám je, zase

Nyní je tomu jinak. Už několikátým rokem jsou u nás čarodějnice megalomanskou akcí, která se koná na našem skromném, před časem rekonstruovaném náměstí. Obrovské pódium, na kterém v průběhu dne a večera vystoupí hvězdy české hudební scény. A vstupné? Zdarma! Naše náměstí se během filipojakubské noci změní v obrovské mraveniště. Hudebníci hrají a zpívají, reproduktory řvou, pivo teče proudem, lidé se baví. Nic proti, kdo by rád nezašel na koncert, ještě když je zcela zdarma. Ale proč zrovna v toto datum.

Po několik let, co se tahle bezplatná megalomanská akce koná, jsou komorní čarodějnice místních spolků minulostí. A to jak v rámci města, tak v okolních vesnicích. Někde se přece jenom lidé snaží uspořádat je ve stejném duchu víkend předem, aby alespoň trochu udrželi tradici a vydělali nějakou tu zlatku na svůj provoz.

Na filipojakubskou noc vyrazí všichni lidé už během odpoledních hodin do centra. S čarodějnicemi jako takovými nemá tahle akce nic společného. Je to normální koncert, jednodenní hudební festival. Netroufnul bych si tvrdit, že je špatný. Ale to datum…

Letos zase nic

Místní rybáři, hasiči, fotbalisté, osadní výbory a malé spolky, ti všichni často bojují o každou korunu do svého rozpočtu. Klobása na gril, pivo do kelímku, dobrovolné vstupné, to byla jejich možnost, jak si přilepšit. Výměnou za různé soutěže pro děti, které uspořádají. A samozřejmě i typické opékání buřtů.

Letos, stejně jako poslední roky, zase nic. Není se čemu divit, rodiče své ratolesti radši vezmou na bezplatnou hudební produkci. Jít na bezplatný koncert, který by jinak stál pár stokorun, je samozřejmá volba z rozumu. Rodičům to nelze vyčítat. Lze to vyčítat pořadatelům, kteří všem místním spolkům ukradli čarodějnice, a ještě se nezdráhali sáhnout si do rodinného rozpočtu.

Anketa

S kým vyrážíte na čarodějnice?
S dětmi
16,7 %
Sami
3 %
S kamarády
7,5 %
Nevyrážím
72,8 %
Celkem hlasovalo 1383 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz