Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do hospody už není důvod chodit. Není na to čas, ani peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Byla doba, kdy jsem v hospodě vysedával skoro pokaždé, co jsem skončil v práci. A nyní? Na vysedávání u piva nemám ani čas, ani peníze.

Článek

Byly doby, kdy to v hospodách a pivnicích žilo už od odpoledních hodin. Lidem skončila směna a prvním místem, kam zamířili, byla právě nálevna. Udělali pár kousků a potom mířili domů. Ti nejotrlejší zde pochopitelně vydrželi až do večerních hodin. Kdy to v podnicích také žilo.

Dnes je situace jiná. Neříkám, že nejsou vyhlášené a oblíbené podniky, kde by to tak nebylo. Ale určitě to není takové, jak to pamatuji já. Řada hospod je prázdných nejenom odpoledne, ale i večer. Důvodů můžeme najít celou řadu. Za sebe to vidím jednoduše. Já na hospodu nemám ani čas, ani peníze.

Proč nemám čas?

Vraťme se do minulosti. To jsem moc možností na trávení volného času neměl. Člověk opravdu žil vesměs monotónním životem, který se skládal z linie práce – hospoda – domov. O víkendu se do tohoto systému vklínila občas nějaká návštěva. Podobně to měla manželka, která dělila svůj život mezi péči o děti a péči o domácnost. Po skončení mateřské k tomu přidala i to zaměstnání.

A teď? Mám tolik zálib a koníčků, že už jsem musel vybrat jenom ty, které nejvíce miluji. Jsou desítky různých aktivit a možností trávení volného času, při kterých se člověk nenudí. A má pocit, že svůj volný čas využil efektivně, rozumně, zajímavě i produktivně. To se o sezení v hospodě rozhodně říct nedá.

Jak jistě tušíte, hospoda se prostě mezi ty nejpopulárnější činnosti a koníčky nedostala. A není to žádný div. Dříve prostě nic jiného nebylo, a tak vysedávání u stolu nad pivem bylo, i když to byl stereotyp, bráno jako určité narušení té šedi lidského života.

Proč nemám peníze?

Ne proto, že bych je nedokázal vydělat, nebo ušetřit. Jen hospodu nepovažuji za něco, co je extra smysluplné. Samozřejmě, že čas od času také na to jedno zajdu, nebo si dám pivo při výletě či procházce. Ale vysedávat tam a lít to do sebe každý den, to opravdu ne. V tu chvíli mi je peněz za takovou kratochvíli líto. Na nesmyslné vyhazování financí prostě nemám.

Na svůj příjem ani úspory si nestěžuji, ale pochopitelně, peníze vidlemi nepřehazuji. Až budu, můžu s klidným svědomím říct, že budu mít i na tu hospodu. Teď dám peníze radši za smysluplnější věci, jako je bydlení, zvýšení komfortu života, koníčky. Ale chápu, že někdo to má jinak. Že někdo třeba nemá peníze na to, aby si zrekonstruoval barák, protože denně musí udělat svých deset kousků a nechat tam pětistovku.

Anketa

Chodíte pravidelně do hospod?
Ano, chodím
18,5 %
Ne, nechodím
81,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1115 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz