Hlavní obsah
Cestování

Drazí Češi, na výlety jsou i jiné dny než sobota a neděle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

To zase bylo o víkendu všude narváno. Vůbec jsme si to neužili… Že to znáte? Částečně je to i vaše chyba.

Článek

Slunce svítí, teploměr ukazuje příjemné teploty, je víkend. Tedy, ideální čas se rychle sbalit a vyrazit. Kam? No přece na ta nejfrekventovanější místa, která v naší zemi existují. Na ty největší turistické taháky, na ta nejznámější místa. Taková, která zmiňuje turistický průvodce hned na první stránce, nebo která vyjedou jako první při vyhledávání na internetu.

Ale ono, ejhle. Přijedeme na místo a tam je hlava na hlavě. Nejprve kolony při příjezdu, dlouhé hledání parkovacího místa. A potom fronta u vstupu a dále mačkání-se v davu. Tohle má být ten zážitek, na který jsme se tolik těšili? Ne, tohle je noční můra, která se koná každou sobotu a neděli.

Jsou i jiné dny

Přitom není až tak složité vyrazit na výlet i jakýkoliv jiný den. Pondělí až pátek, pracovní dny. I ta nejfrekventovanější místa zejí prázdnotou. Žádné fronty, žádné mačkání lidí. A mnohdy i levnější vstupné. Win situace pro každého, kdo plánuje nějaký ten rodinný výlet.

Že nemáte volno?

Výmluva. Jsou zaměstnání, kde se jede celý týden a volno zaměstnanci někdy vychází i na všední den. Stejně jako jsou pracovní pozice, kde si lze volno v týdnu takzvaně odpracovat nebo napracovat o víkendu. Nebo je tu klasická dovolená. V létě si ji vezmeme bez mrknutí oka, ale v květnu, červnu, na jeden až dva dny, s tím máme problém?

Chápu, že jsou pracovní pozice, kdy úplně nejde vzít si volno ve všední den. Tedy, není to úplně jednoduché. Ale jít by to mělo. Dovolená, neplacené volno, sick day. Když zaměstnanec onemocní, také nepřijde. Také ho firma musí nahradit a vyřešit to. Tak proč by to nemohla zvládnout ve chvíli, kdy si chce vzít daný člověk dovču?

Priority a zážitky

Ale chápu, je pohodlnější nic neplánovat, neřešit a vyrazit v soboru a neděli jako stádo, které někam naženou. Sice zážitek nestojí za nic, ale pro mnohé je to stále přijatelnější, než si udělat volno v týdnu.

A na závěr, čest výjimkám. Jak těm, kteří radši vyrazí na výlet v týdnu a o víkendu ho dopracují, nebo těm, kteří radši vyráží na ta místa, kde není hlava na hlavě. Naštěstí takových je pořád dost.

Anketa

Kdy jezdíte na výlety?
O víkendech
52,5 %
Ve všední dny
21,9 %
Nejezdím vůbec
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1081 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz