Hlavní obsah
Názory a úvahy

Geniální tah, Fio banko. Znefunkčnit karty v den, kdy je mnoho lidí musí použít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Plánované výpadky jakýchkoliv služeb se plánují na tu dobu, kdy je používá minimum lidí. Ne tak u Fio banky. Tam je výpadek platebních karet naplánován úplně naopak.

Článek

Představte si, že se rozhodnete platit kartou a ona nepůjde. Nepůjde s ní ani platit, ani vybírat z bankomatu. Pokud půjde o náhlý technický problém, nedá se nic dělat. Takové věci se prostě stávají a člověku nezbývá nic jiného než doufat, že se vše co nejdříve a nejrychleji vyřeší.

Když se ale jedná o výpadek plánovaný, máte právo být naštváni. V tomto případě na Fio banku, která na svém webu vyvěsila sdělení o krátkodobém výpadku funkčnosti platebních karet. Zní takto:

V noci ze soboty na neděli, tedy 11. 2. mezi 01:00 - 01:30, dojde z důvodu technické údržby ke krátkodobému výpadku našich platebních karet. Nepůjde s nimi platit, vybírat, blokovat a funkční v tuto dobu nebudou ani bankomaty. Děkujeme za pochopení.

Najednou nad tím začnete přemýšlet, podíváte se do kalendáře a zjistíte, že je to opravdu víkendový čas. Opravdu se jedná o tento víkend, ze soboty na neděli. A celý ten blackout Fio platebních karet přijde zhruba hodinu po půlnoci a když to dobře půjde, bude trvat zhruba půlhodinku.

Kdo nezávisle na dnech v týdnu tenhle čas spí, toho se daný výpadek nijak nedotkne. A kdyby se o něm nedozvěděl, ani ho nepostřehne. Jsou ale lidé, kteří se přesně v tento čas chodí bavit. Prostě v sobotu večer vyrazí do různých podniků, jako jsou třeba bary, nebo diskotéky. A kdo podobný podnik čas od času navštíví, ten moc dobře ví, že v čase 01:00 - 01:30 tam rozhodně není zavřeno. Spíše naopak, většinou to tam slušně žije.

Takže najednou si půjdete koupit něco k baru, požádáte o terminál, pípnete a… nic. Zkusíte to znovu a potom si vzpomenete na tu genialitu Fio banky, která ze soboty na neděli, v jednu hodinu po půlnoci, vypla platební karty. Z bankomatu si také nevyberete a pokud nemáte po kapsách nějakou hotovost na zaplacení útraty, nezbude vám nic jiného, než se nějak domluvit s barmanem či provozním podniku.

Nevím, jestli jsou ve Fio bance takoví suchaři, kteří se nechodí o víkendu bavit, nebo je to jenom nenapadlo. Ale jsem přesvědčený o tom, že mnohem menší využitelnost karet je v týdnu, ve všední dny. Neříkám, že nejsou podniky, co nejsou otevřené. Neříkám, že se lidé nechodí bavit i ve všední dny. Ale v porovnání s víkendem jsou dané dny prostě slabší.

Ale proč přemýšlet, je mnohem lepší naštvat lidi, udělat z nich hlupáky po objednávce na baru, než se trochu víc zamyslet a naplánovat výpadek opravdu na dobu, kdy to dává normálnímu, trochu přemýšlejícímu člověku, logiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz