Hlavní obsah
Názory a úvahy

Instantní kafe, cigáro a lahváč. Snídaně správného pracujícího Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nedokážu fungovat bez kávy. Ranní cigareta, to je rituál. Pivo si dám také, když je volno… Že jste podobné věty už slyšeli? Já bohužel taky.

Článek

Bageta, croissant, brioška. Tak vypadá typická francouzská snídaně. Cappuccino, to je zase základem snídaně italské. Slanina, klobásky, vejce, fazole, rajčata a tousty, to jsou základní ingredience anglické snídaně. A co je vlastně základem typicky české snídaně? Nic, na co by měl mít slušný člověk chuť.

Bez kafe neumím fungovat

Kofein je alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Je to jeden z nejrozšířenějších stimulantů na světě. Vzhledem k jeho působení o něm můžeme mluvit tak jako o droze. Cílem tohoto článku ale není moralizovat. Kofein je legální a kdo chce, ať denně vypije třeba kýbl kávy.

Ale myslím kávy. Ne toho, co typický Čech doma snídá. Jeho „káva“ je totiž spíše nechutná obarvená voda s kofeinem. Nic proti chutné, kvalitní, správně připravené kávě. Ale zalít vařící vodou tři lžičky instantního kafe z obchoďáku, a to vše v půllitrovém hrnku promíchat s pěti lžičkami cukru… Ne, to není káva. To je něco, co by slušný člověk nepozřel. Přesto jsou lidé, pro které je tohle denní rituál.

Cigareta je rituál

Nejenom ten pochybný nápoj, kterému Češi říkají kafe, je základ dne. Chybět nesmí ani cigaretka. Ale žádný ušlechtilý doutník, nebo stylové viržínko. Základem snídaně je klasická, co možná nejobyčejnější a nejlevnější cigareta, která je v trafice k dostání. Někteří tuto svou závislost povýšili na úplně jiný level, kdy si vlastní cigára dokonce balí. Třeba i bez filtru.

Na první pohled to může vypadat jako stylový start dne, ale pohled na Čecha pivní muskulatury, hulícího jako fabrika pochybné seno v cigaretovém papírku, a zapíjí to instantním šrotem z půllitrového hrnku, moc gentlemansky nepůsobí. Naopak. Nasmradit sousedům z balkonu do oken, nebo si zahulit celý byt, to je start dne, jak vyšitý.

Je volno, přines pivo

Někteří jsou schopni tuhle svou kratochvíli korunovat i tím, že kávu zapijí. Ne sklenkou vody, jak je zvykem. Vodu nahradí známý nápoj z chmele, sladu a kvasnic. Ano, pivo. Ale to jen za předpokladu, že je volno. Volnem se nemusí rozumět jenom sobota a neděle. Volnem může být i chvíle, kdy dorazíte z noční a vaše ohleduplný manželka vám již vystrojila hostinu, s instantní kávou, připravenou cigaretkou a lahváčem. Tak dobrou chuť, vždyť snídaně je základ dne.

Anketa

Začínáte den cigaretou a kávou?
Ano, pravidelně
27,3 %
Ano, občas
0 %
Ne, nezačínám
72,7 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz