Článek
Dostali jste někdy pivo do jiné sklenice, než do půllitru? Já ano, několikrát. Při svých toulkách po různých minipivovarech a pivnicích jsem zažil, že se některá piva čepovala jenom do „trojek“, další zase jenom do „čtyřek“. Zažil jsem i lokály, kde se do půllitrů nečepovalo vůbec a míra sklenic 0,4 byla standardem.
A co je na tom špatně?
Pokud je tato míra piva uvedena v nápojovém lístku, pokud je daná míra výčepním dodržena, nevidím na tom absolutně nic špatného. Kdo stanovil, že se pivo musí nutně čepovat jenom do půllitru? Pravda, desítky let tomu tak bylo, ale to přece neznamená, že tuhle tradici musíme dodržovat donekonečna. A hlavně. Máme tu snad podnikatelskou svobodu i právo volby. Každá hospoda si může pivo čepovat, do jak velkých sklenic chce. A host má možnost zvolit si, do jaké hospody vyrazí. Za mě, vše v pořádku.
Není pivo jako pivo
Pro zastánce půllitru je pivo patrně jen jedno jediné. Klasický ležák plzeňského typu. Realita je však taková, že pivní nabídka je o poznání košatější, zajímavější. Já vím, že zastánce průmyslového europiva by si nikdy neobjednal něco, jako třeba 22% Russian Imperial Stout s obsahem alkoholu 9,5 %. Kdyby teoreticky ano, chtěl bych vidět, jak si dá člověk takové pivo do půllitru a vypije ho. A potom třeba ještě jedno a má následně normálně fungovat. Pro podobná piva je i ta „čtyřka“ zbytečně velký objem sklenice.
A co pijete v létě?
A co léto? Teploty přesahující třicítku. Ideální teplota piva pro konzumaci je však 7-8 °C. Co se stane s takovým pivem za pár desítek minut při tropické výhni? Bude nepoživatelné. Potom máte jako člověk na výběr. Buď se zachováte jako pravý alkoholik, který do sebe bude lámat v tempu jedno za druhým, jen aby mu nezteplalo. Nebo budete rozumnější a zvolíte menší objem sklenice, či si necháte načepovat jenom šnyt. Pivo můžete pít v normálním tempu a tolik nehrozí, že vám zteplá.
Má rysku? Je všechno v pořádku
Dobré pivo si zaslouží především správnou péči, od samotného skladování, až po cestu do hostovi sklenice. A jestli ta bude mít objem 0,3 nebo 0,4 či 0,5 litrů, je úplně jedno. Pokud je míra a cena hostovi známá předem a sklenice má rysku, kde lze množství piva zkontrolovat, je vše v naprostém pořádku.
Ostatně, Kdo vymyslel, že pivo musí být jen v půllitru? Že se to tak desítky let dělalo neznamená, že se to musí nadosmrti dodržovat. Ostatně, co taková hladinka, oproti čepování na pětkrát? Nebo výměna vysokých tenkých půllitrů za pořádné baňaté ušáky? Nebo odklon od CO2 či klasického vzduchu k mnohem lepšímu biogonu? Tady bychom asi na ty tradice tolik dbát nechtěli, že? Tak proč chceme být tak striktní u takové blbosti, jako je objem sklenice.