Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kdo za tebe platí na prvním rande? Já to rozhodně nebudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Srdíčko, vzájemná sympatie, konverzace, schůzka, večeře, víno a placení. Ale kdo vytáhne peněženku?

Článek

První rande je očekávané vyústění vzájemných sympatií na seznamkách. Dnes vše obvykle začíná udělením takzvaného srdíčka. Pokud je sympatie vzájemná, přejde tento prvotní výběr potenciálních partnerů k vzájemné konverzaci. A ta rozhodne, zda půjdou oba zase svou cestou, nebo naopak začnou vše směřovat k osobní schůzce. K takzvanému prvnímu rande, kde se konečně uvidí tváří v tvář. A zjistí, zda chemie funguje i osobně.

Kam jít?

Možností jsou desítky. Od klasických procházek, nejenom v přírodě, ale třeba i v rámci historických částí města. Nebo lze zvolit klasiku, jako je kavárna, restaurace, bistro, kino či divadlo. A potom tu mohou být i nějaké společné, netradiční, jako třeba sportovní či adrenalinové, nebo umělecké aktivity. Fantazii se meze nekladou a vždy záleží na zájmech obou budoucích partnerů.

Ano, bude se platit

Dá se očekávat, že ať už to rande bude kdekoliv, bude se za něco platit. I ta procházka může být spojena s nějakým občerstvením, třeba kávou, nebo pivem. Tady asi není nic špatného ani zvláštního, když by se placení ujmul muž. Těch pár desetikorun ho jistě nezruinuje. Dá se očekávat, že více peněz projede veřejnou dopravou nebo autem, než se dostal na místo schůzky. Takže koupit jeden drink by mělo být samozřejmé gentlemanství.

Jinak už tomu ale může být v rámci toho kina, divadla, nebo posezení v restauraci. Tady už nejde o pár desetikorun, ale klidně o stokoruny. A kdo je zaplatí? Očekává snad žena, že za ní zaplatí muž, protože je gentleman? Nebo muž očekává, že půjdou automaticky napůl? Jen doufám, že nikoho nenapadne třetí verze – že by měla zaplatit žena. To už se dostáváme do kategorie absurdních myšlenek.

Správné je rozdělit

Koupit kafe, limču nebo pivo, klidně může muž. Je to pár desetikorun, je to určité příjemné gesto a alespoň nemusí oba dva lovit v peněžence drobné. Ale když jde o větší výdaj, jako je to kino či večeře? Samozřejmě, že takové rande by si měl platit každý sám. A je úplně jedno, jak se vyvíjelo a jaký je budoucí potenciál navázání vzájemného vztahu.

Žena by neměla využívat toho, že za ní muži platí. A muži zase nejsou pomyslnou dojnou krávou, kdy umožní mnohým ženám zdarma vyrazit za dobrým jídlem i kulturou. Pokud bude mít několik schůzek do měsíce, je to v konečném součtu pár tisíc.

Očekávejme to správné

Domluvit se ještě před schůzkou na tom, jak se bude platit účet, je skvělý způsob, jak rande zkazit ještě dříve, než začne. Jak to tedy udělat dobře? Očekávejme, co je správné. Ve chvíli, kdy dorazí účet, by měl muž vytáhnout peněženku s nabídkou, že zaplatí. V tenhle okamžik by žena měla přijít s návrhem, že účet půjde na polovinu. A je to! První rande klaplo dle očekávání!

Anketa

Měl by na prvním rande platit muž?
Ano, měl
58,3 %
Ne, neměl
19,2 %
Záleží na vzájemné domluvě
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 156 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz