Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdo zapálil Børsen a Notre-Dame aneb Když konspirátoři mají jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Symbol Kodaně, historickou budovu burzy, Børsen, zachvátil požár. Před pěti lety hořela katedrála Notre-Dame. Kdo za to může? To je přece jasné.

Článek

Je 16.4. 2024 a světem letí zpráva, že symbol Kodaně, Børsen, je v plamenech. Z budovy se valí hustý kouř a šlehají z ní vysoké plameny. Příčina požáru je zatím nejasná. Jak už to bývá, začínají se objevovat první pochybnosti a teorie. Konspirátorům se vaří hlavy, ve kterých vzniká dějová osa, která sice není podložena žádnými důkazy, ale o to více je populární.

Zajímavé souvislosti?

16. 4. 2024 vypukl požár v Kodani, v budově Børsen. Tedy v jednom ze symbolů města i celé země, v historické budově burzy. Mnozí logicky vzpomenou i na to, když začala hořet katedrála Notre-Dame. Stalo se tak v pondělí 15. dubna 2019. Co na tom, že dnes je úterý a o den déle. Na to se historie ptát nebude. K požáru v Kodani došlo skoro ve stejný den jako v Paříži a konspirátoři mají žně.

Stejně jako v Notre-Dame, tak i v budově kodaňské burzy, probíhala rekonstrukce. Dezinformátoři v tom opět vidí logickou souvislost. Přemýšlivý člověk vlastně taky. Jen ne takovou, aby z toho udělal konspirační závěr. Když se někde pracuje, logicky je tam zvýšené riziko vzniku škody. Včetně požáru. Už jenom proto, že dělnictvo jako takové si málokdy láme hlavu s nějakými předpisy a dodržováním bezpečnosti práce.

Do souvislosti s požárem se dala i Markéta II., bývalá dánská královna. Ta svou funkci v Dánsku sice už od 14. ledna 2024 nevykonává, ale konspirátorům stačí, že právě dnes má narozeniny. I to má být další dílek do skládanky, ze které vychází jedné. Børsen a Notre-Dame nezačaly hořet jenom tak.

Jasno máme, důkazy nikoliv

Na všech konspiračních teoriích, ať už se jedná o Børsen a Notre-Dame je zajímavé to, jejich šiřitelé sice mají jasno, ale důkazy nemají. A když se objeví oficiální informace, opět ji bez jakýchkoliv důkazů zpochybní. Jediná pravda je ta jejich, ta vymyšlená a vše ostatní je lež.

Pokud by někdo chtěl spojit požár s výročím požáru Notre-Dame, proč by ho zakládal až o den později? Vždyť by se tím jenom ztrapnil a ukázal by svou neschopnost a neumětelství. Má-li naopak jít o spojení požáru s narozeninami Markéty II., proč právě s ní, když od ledna už svou funkci nevykonává?

Byl-li skutečně daný čin spáchán záměrně, proč se k němu někdo nepřihlásil? Kdykoliv má něco nábožensko-kulturní podtext, velmi často se k činu přihlásí konkrétní skupina, která čin prezentuje jako svůj úspěch ve svém boji proti západním hodnotám. Proč se ani v případě Børsen a Notre-Dame doposud nikdo nepřihlásil?

Budu dezinformátor

Je to snadnější než můj současný život. Stačí nemít žádné důkazy, vymyslet si vlastní teorii a případná oficiální stanoviska popřít. A vždy se najde dost oveček, které se mnou potáhnou za jeden provaz.

Anketa

Byla podle vás historická budova burzy zapálena záměrně?
Ano, byla
76,9 %
Ne, nebyla
23,1 %
Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz