Hlavní obsah
Aktuální dění

Když jde korespondenční volba zmanipulovat, proč to na Slovensku neudělali?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Korespondenční volba prý přináší nebezpečí rozsáhlých manipulací a volebních podvodů při sčítání hlasů. Opravdu, Tomio?

Článek

Vláda podporuje zavedení korespondenční volby. Návrh koaličních poslanců byl podpořen. To znamená, že jsme zase o krok blíže možné realizaci. Ne každý si ji ale přeje. Z parlamentních stran patří mezi odpůrce hnutí ANO a SPD. A lídr druhé jmenované strany to dal najevo už zhruba v polovině prosince. Kdy kromě klasických témat, jako jsou demokracie a ústavnost, neopomněl zmínit i to, že korespondenční volba současně přináší nebezpečí rozsáhlých manipulací a volebních podvodů při sčítání hlasů.

Já si s trochou fantazie samozřejmě dovedu představit, že k nějakému ovlivňování při korespondenční volbě dojít může. A ano, je to o něco jednodušší než při současném systému. V pohodlí domova prostě dohlédnu, aby daná osoba dala do obálky ten správný lístek. To v případě současné plenty není až tak jednoduché, protože pořád je zde šance, že ten lístek dotyčný nakonec do obálky nevloží a vhodí prázdnou obálku, tedy neplatný hlas. Na druhou stranu, kdo byl někdy u voleb, ten ví, že úplného soukromí za plentou stejně dosáhnout nejde a člověk vedle mě může bez povšimnutí volební komise po očku sledovat, jaký lístek do obálky vložím. Tedy, zda tam vložím ten jediný, co mi daný manipulátor přichystal.

S trochou fantazie si snad dovedu i představit snahu o manipulaci při počítání hlasů. Tady ale absolutně nevidím rozdíl v tom, co by se změnilo oproti současnému stavu. Připomeňme si, že u nás máme volby dvoudenní a zapečetěná urna tedy musí přes noc někde zůstat. A úplně stejně budou někde uchovávány přijaté dopisy s hlasy. A na vše „se vlítne“ až ve chvíli oficiálního konce voleb. Nějak ovlivnit sčítání by tedy bylo stejně náročné, jako je tomu nyní. Když nad tím zapřemýšlím důkladněji, tak je to o dost jednodušší teď. Málokdo svou bílou obálku zalepí, takže vyměnit v ní nepozorovaně volební lístek je hračka. Zatímco když se někde objeví rozlepená korespondenční obálka, logicky vyvolá pozornost.

Ale zpět k té celé konspiraci. Tomio Okamura by si měl při nejbližší příležitosti zajet na návštěvu na Slovensko. A to hned ze dvou důvodů. Prvním je pochopitelně fakt, že aktuálně je u žezla Robert Fico. A ten má s naším „japonským vlastencem“ řadu společných názorů. A připomeňme, že to byl právě Robert Fico, kdo na Slovensku vyhrál volby. Ano, na tom Slovensku, kde již korespondenční volba existuje.

Proč tedy nedošlo k té zmiňované manipulaci, se kterou Tomio tak rád straší, a nedošlo reálně k tomu, že by se zařídilo, aby Fico prohrál? Vždyť zmanipulovat volby je prý tak snadné, a může to být reálné. Tak to Slováci neudělali a nechali vyhrát tuhle kontroverzní figuru? Proč, Tomio, proč? Vždyť Robert Fico svými názory absolutně nezapadá do aktuálního pro-evropského vzorce, proti kterému bojuješ i ty.

Anketa

Souhlasíte s korespondenční volbou?
Ano, souhlasím
62,5 %
Ne, nesouhlasím
36,1 %
Je mi to jedno
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vlada-podporuje-zavedeni-korespondencni-volby-40456056, https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/slovensko-volby-posta-korespondencni-zahranici_2308091251_gut, https://twitter.com/tomio_cz/status/1735717704873426945

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz