Hlavní obsah
Rodina a děti

Když máte dítě, choďte do baby friendly podniků a nerušte nás dospělé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Není nic horšího než malé dítě u vedlejšího stolu. Z příjemné večeře se stává noční můra.

Článek

Zakázat dětem vstup do restaurací? To určitě ne, takhle radikální být nechci. Ale měl by na ně platit stejný metr, jako na každého jiného hosta. Když se budu po podniku potácet opilý a budu do lidí žďuchat u stolů, číšník mě vyhodí. Když se zamotám a spadnu pod nohy obsluze, ukážou mi dveře. Když budu nahlas vykřikovat a prozpěvovat, chytnou mě za límec a vyprovodí na ulici. A nikomu to nepřijde zvláštní. Ale co když tohle dělají děti?

Zkažená večeře

Sami máme děti, takže jsme k jejich chování tolerantní. Je jasné, že když je dítě třeba v autobuse, nebo ve vlaku, holt to musíme přežít. Je to veřejný prostor a jeho matka s ním prostě musí někam jet. Ale restaurace, ta povinná není. To je kratochvíle a rodič dítěte by měl zvážit, zda ho do takového podniku vůbec brát.

My s partnerkou jsme dali děti na hlídání a chtěli si užít pár hodin sami. Bez našich dětí, v klidu, v příjemném prostředí, s něčím dobrým k pitím a k jídlu. Vše vypadalo dokonale, dokud číšník neusadil k vedlejšímu stolu rodinku se dvěma dětmi. Po prvních minutách klidu nastala pohroma.

Jako zvěř

Zajímalo by mě, jak se dotyční chovají doma, když tohle, na veřejném místě, jim přišlo jako standard. Děti běhaly po restauraci, pletly se personálu i hostům. Mlátily pěstmi do stolu, cinkaly o sebe příbory. Křičely, hádaly se, strkaly do sebe, kopaly do sebe. Bylo jich všude plno. Když se začaly motat kolem našeho stolu, upozornil jsem rodinu, že z nich nejsme nadšení a zda by si je nechtěli trochu umravnit. Nestalo se.

Ani snaha řešit to s personálem k ničemu nevedla. Manažer restaurace nebyl přítomen, jiný stůl na přesazení nebyl k dispozici. Takže jsme zrušili objednávku dezertu, dosoukali do sebe hlavní chod, dopili zbytek nápojů a odešli. Ne domů, ale do nedalekého baru, který je pouze pro hosty 18+. Tam jsme měli jistotu, že nás žádný infant obtěžovat nebude.

Běžte do baby friendly

Nic proti dětem, které se umí chovat. Je mi fuk, jestli jsou dokonale vychované, nebo prosedí dvě hodiny s mobilem v ruce. Pokud o nich jako host nevím, klidně ať sedí po celou dobu vedle mě. Ale pokud vy nebo vaše děti nevědí, jak se chovat v restauraci, nechoďte do ní. Běžte do nějakého baby friendly podniku, kde jsou na to uzpůsobení a kde jsou na to zvyklí. Jaký přístup čekáte v místě, kde nemají ani dětské menu, ani židličky, přebalováky a koutky? Že jsou baby friendly? Samozřejmě, že ne. Tak sem své děti netahejte.

Anketa

Vadí vám děti v restauracích?
Ano, vadí mi
27,6 %
Záleží na tom, jak se chovají
70,7 %
Ne, nevadí mi
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz